AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je, povodom optužbi šefa kabineta predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, Bljerima Velje, naglasio da Vlada Srbije ima ovlašćenja da, u skladu sa međunarodnim pravom i Ustavom Srbije, donosi političke odluke koje se odnose na celu teritoriju Republike Srbije.

''Bljerim Velja je, optužujući Vladu Srbije da se meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova, potpuno zamenio teze, odnosno, kako se kaže na srpskom, pobrkao lončiće, jer upravo je Priština ta koja se svojim separatističkim nastojanjima meša u unutrašnje stvari Srbije, a ne obrnuto'', poručio je Petković u saopštenju.

U Prištini su se, kako je dodao, ''najeli bunika, ili se samo prave naivni''.

''Možda gospodin Velja i njegove kolege ne poznaju međunarodno pravo i nisu svesni činjenice da Rezolucija 1244 SB UN prepoznaje Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, ili ne shvataju da ta Rezolucija počiva na istim principima kao i argumenti kojima u Prištini danas brane teritorijalni integritet Ukrajine. Ali, kako su govorili Latini: ignorantia juris non excusat - nepoznavanje zakona nije izgovor!'', rekao je Petković.

Danas se svi tako rado, kako je dodao Petković, baveći se Ukrajinom, pozivaju na princip nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

''Pravi je čas da se isti prisete da je i Srbija međunarodno priznata suverena država, i da se međunarodno pravo na nju odnosi kao na bilo koju drugu zemlju'', istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Bljerim Velja, izjavio je danas, povodom dokumenta u kojem Vlada Srbije govori o lokalnim izborima na severu Kosova i Mertohije, da je to dokaz, kako je naveo, "mešanja Beograda u lokalne izbore" koji će biti održani 23. aprila.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 15. aprila paket mera, koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj 13. aprila, u kojima se, između ostalog oštro osuđuje nedemokratski pokušaj privremenih institucija samouprave u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu KiM.

#Petar Petković