AKTUELNO

Ministarka za evrointegracije Srbije kaže da čekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja - 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU, poručila je Jokisimović.

- Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže - naglasila je Joksimović u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Ministarka Joksimović napominje da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvranje više od dva poglavlja.

Ona kaže da je većina država članica prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglanost za otvranje tri, čak i četiri poglavlja, ali da je konsenzusom svih članica odlučeno da se otvore dva poglavlja.

- Ako smo ambiciozni ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan - dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji - izjavila je Jokosimović u Briselu.

Ministraka za evrointegracije Srbije kaže da čekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedvanja Bugarske i Austrije Savetom EU koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

- Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se pravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetara u leđa - poručuje Joksimović. To ne treba razvodnjavati, dodala je Joksimović.

Ona zaključuje da će ununtrašnje reforme i dalje biti ključne za napredak Srbije na putu evrointegracija i da će posvećenost tom putu ostati jasna, na prvom mestu zbog obećanja koje je vlada Srbije dala svojim građanima.

#EU

#Jadranka Joksimović

'