AKTUELNO

Otkako je 2013. godine usvojen prvi Briselski sporazum o normalizaciji odnosa koji je predviđao da se opštinski izbori na severu Kosova prvi put organizuju u skladu sa kosovskim zakonom, Srpska lista učestvovala je u svim izbornim procesima, kako na lokalu tako i na izborima za poslanike. Ukupno na njih osam.

Najpre kao građanska inicijativa, a zatim i kao partija.

Današnji, vanredni izbori u četiri srpske opštine na severu Kosova prvi su koje Srpska lista bojkotuje.

Prvi lokalni izbori po kosovskim zakonima u srpskim opštinama održani su 3. novembra 2013, a predsednici opština ili odbornici birani su i 22. oktobra 2017, 19. maja 2019. i 17. oktobra 2021. godine.

Što se tiče izbora za poslanike, oni su održavani 8. juna 2014, 11. juna 2017, 6. oktobra 2019, 14. februara 2021. godine i Srpska lista je i na njima imala svoje kandidate.

Srpska lista je u petak pozvala srpski narod na severu Kosova da bojkotuje izbore koji se danas održavaju. Oni su poručili građanima da danas, na dan održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na severu ostanu mirni i da „ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije“.

Prema njihovoj oceni, ovaj izborni proces je nelegitiman i nelegalan.

Kako su više puta objašnjavali iz Srpske liste, oni su ostali dosledni u svom stavu da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova dok se ne ispune zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova.

Autor: