AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u poseti Beogradu.

Volfgang Sobotka je na početku sastanka uputio izraze najdubljeg žaljenja i iskrenog saučešća predsedniku NS RS i porodicama žrtava zločina u Beogradu, ujedno pozdravljajući efikasnu reakciju države i mere koje je preduzela kako se ovakve tragedije ne bi ponovile.

Predsednici parlamenata su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih bilateralnih odnosa između dve zemlje, o čijoj trajnosti govori činjenica da se naredne godine navršava 150 godina od njihovog uspostavljanja.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Sobotka je pozdravio uspehe koje je R. Srbija postigla sprovodeći sveobuhvatne reforme i ponovio da Austrija nastavlja da pruža snažnu i nedvosmislenu podršku našoj zemlji na njenom evropskom putu, na čemu je predsednik NS RS zahvalio. Dr Orlić je istakao da Srbija nastavlja da posvećeno radi na postizanju napretka u evropskim integracijama, ali da je ovaj proces otežan zbog teškog stanja u dijalogu Beograda i Prištine, koji je uzrokovan odbijanjem Prištine da sprovede sve prethodno potpisane sporazume i formira ZSO, na koju se čeka više od deset godina. Takođe, ponovio je i da je bezbednost srpskog naroda na KiM svakodnevno ugrožena, te da Priština pokušava da, u opštinama u kojima žive Srbi, uspostavi svoju vlast – bez ikakvog učešća Srba u istoj, što je suprotno svim evropskim standardima. Za ovakvo ponašanje, kako je dodao, Priština konstantno traži nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama. Sobotka je iskazao razumevanje za okolnosti u kojima se dijalog odvija, ujedno ohrabrujući njegove učesnike da nastave razgovore u cilju dostizanja rešenja i normalizacije.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Dr Orlić je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i dosledna u sprovođenju politike očuvanja mira, stabilnosti, zajedničkog razvoja i saradnje, pre svega postizanju ekonomskih uspeha, ujedno i beleženju novih rekorda kada je reč o privrednoj saradnji sa Austrijom.

„Austrija je naš treći najveći strani investitor, i u Srbiji posluje više stotina austrijskih kompanija koje zapošljavaju više od 22 hiljade radnika. Posebno je značajno to što je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju, i ovaj podatak jasan je pokazatelj da je naša država prepoznata kao ekonomski i politički snažna i stabilna. Uz razvoj inicijative „Otvoreni Balkan“, Srbija danas predstavlja najbolju destinaciju za ulaganja u ovom delu Evrope“, poručio je dr Orlić. Predsednici parlamenata su iskoristili priliku da pozdrave sve dosadašnje, kao i buduće investicije iz Austrije u Srbiju.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Tokom sastanka je bilo reči o mogućnostima za dalje jačanje međuparlamentarne saradnje kojoj bi, kako je istakao Volfgang Sobotka, snažan podstrek predstavljala poseta predsednika NS RS Austriji. Takođe, ocenio je da aktivnosti i inicijative nacionalnih parlamenata mogu doprineti unapređenju saradnje u brojnim sferama od interesa, ujedno jačanju sveukupnih političkih odnosa.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Sastanku sa predsednikom Parlamenta R. Austrije prisustvovale su potpredsednice Skupštine Srbije Sandra Božić i Snežana Paunović, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Austrijom Dragan D. Marković. Nakon sastanka, predsednici parlamenata R. Srbije i R. Austrije održali su zajedničku konferenciju za medije.

#Vladimir Orlić