AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je stigao u Moskvu gde započinje trodnevnu posetu Ruskoj Federaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a pre svega hrabroj odluci predsednika Vladimira Putina, to sprečeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.

Prema Vučićevim rečima, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je reč o Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini (na primer o događajima na pijaci Markale).

- Jedan je od retkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015 - poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, današnji dan je veliki i važan za Srbiju, jer zahvaljuje velikom prijatelju "kojem smo za života ostali dužni".

Kako je dodao, Čurkin se borio za interese Rusije, ali i za istinu.

- U vremenima u kojima se borio za istinu malo je bilo onih koji su to želeli da vide. Zato smo mi Srbi osetili važnost njegove borbe za pravdu, pravičnost i istinu - rekao je predsednik Srbije.

- Još jednom veliko hvala - rekao je Vučić Čurkinovoj supruzi uručujući orden.

Foto: Pink.rs

Irina Čurkin, koja je sa decom prisustvovala svečanosti, zahvalila je Vučiću, rekavši da će orden biti čuvan u njihovoj porodici i predavan narednim generacijama.

- Vitalij je bio narodni diplomata, a prema srpskom narodu je gajio veliko saosećanje - rekla je ona.

Napominjući da dolaze praznici, koji za njenu porodicu nije baš srećno vreme, ona je rekla da, ako bi sada trebalo da održi zdravicu, onda bi svakako rekla da podiže čašu za "časne ljude koji svoje obaveze i dužnosti ispunjavaju do kraja".

- U ime Vitalija vam se zahvaljujem - rekla je ona.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić takođe se obratio okupljenima, rekavši da je Čurkin bio simbol srpsko-ruskog prijateljstva da mu zbog zastupanja i interesa srpskog naroda dugujemo večnu zahvalnost.

Prtočitajte još: Aleksandar Vučić u Moskvi: Sutra na važnom sastanku sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom! (FOTO)

#Aleksandar Vučić

#Moskva

#Poseta

#Rusija

'