AKTUELNO

Srbija je duže vreme u razgovorima sa Belorusijom oko isporuke aviona Mig 29.

Povodom posete predsednika Aleksandra Vučića Rusiji, o nabavci sistema S 300, odnosima Rusije i Srbije, izneli su mišljenje vojnopolitički analitičar i kolumnista lista Politika, Miroslav Lazanski i Ivan Golubović, direktor centra za strateške prognoze.

- Mi smo duže vreme u razgovorima sa Belorusijom oko isporuke šest aviona Mig 29, što bi uz ovih postojećih deset bila jedna potpuna eskadrila. U pregovorima smo i za sistem S 300, za koji Rusija, kao zemlja proizvođač treba da da odobrenje – rekao je Miroslav Lazanski, i dodao da misli da će danas predsednik Vučić razgovarati o tome.

Lazanski je rekao i da je Rusija uvek govorila da podržava put Srbije u EU, ali i da ne bi volela da uđemo u NATO. On je podsetio da smo mi rekli da smo vojno neutralna zemlja.

Lazanski je objasnio da je S 300 sistem za gađanje svih letećih ciljeva, uključujući i krstareće rakete, kao i avione stelt tehnologije na velikim daljinama, preko 200 km. Sastoji se od baterije od šest vozila puta četiri rampe, što su 24 rakete.

Foto: Printscreen

- Taj sistem obezbeđuje jednu jako dobru protivvazdušnu odbranu, ali za protivvazdušnu odbranu nikada ne možete da budete 100 odsto sigurni, sve zavisi sa koliko vas raketa i koliko protivnik napad – istakao je Lazanski.

Sistem S 300 nam daje osiguranje za bolju diplomatiju. Vi možete da birate šta ćete da branite tim sistemom.

Lazanski je izjavio i da bi za nas bio najbolji sistem S 2500, koji je bolji od S 300, a nešto slabiji od S 400.

- Mi treba da znamo da je '96, '97, kada smo mogli da nabavimo taj sistem, na čelu Rusije bio Boris Jeljcin, koji nam to nikad ne bi dozvolio – naglasio je Lazanski.

Povodom izjave Klintonovog saradnika Filipsa, da Srbi samo silu razumeju, Lazanski je rekao:

- Dejvid Filips je Klintonu blizak čovek. Klinton je sada bivši, on je u operativnom smislu niko, pogotovo što je on demokrata -

Foto: Printscreen

Ivan Golubović, koji se sinoć vratio iz Moskve rekao je da su mediji u Rusiji posvetili veliku pažnju poseti predsednika Aleksandra Vučića predsedniku Vladimiru Putinu.

On je izjavio da ruska strana nema ništa protiv puta Srbije u EU, ali da je ulazak u Nato sasvim drugo pitanje, o kome bi oni imali veoma negativan odnos.

Golubović je rekao da će važno pitanje sastanka predsednika biti i Kosovo i Metohija, i dodao da se u Moskvi pozdravlja uspostavljanje neke vrste saradnje između predsednika Putina i predsednika Trampa.

Povodom napada i tuče na derbiju, Lazanski je rekao da se on bavi nuklearnim silama i da ne želi da se bavi nekim debelim polugolim trbušanima na stadionu.

#Aleksandar Vučić

#Miroslav Lazanski

#Moskva

#Vladimir Putin

'