AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i ekonomskoj saradnji.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima. Srpski predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog dostignute dinamike susreta na visokom i najvišem nivou i zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. On je dodao da je za Srbiju od velikog značaja da sa Rusijom nastavi redovno da razmenjuje informacije i usklađuje aktivnosti u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je ukazao na to da je Rusija jedan od strateških ekonomskih i spoljnotrgovinskih partnera Srbije. On je izneo podatak da je ukupna robna razmena u 2016. godini dostigla 2,3 milijarde dolara, dodajući da će u narednom periodu Srbija usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, kako bi bile iskorišćene pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

Foto: Tanjug

- Želimo da postojeću saradnju u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredimo i osnažimo. Srbija je zainteresovana za stabilne isporuke energenata kako bi bila omogućena energetska bezbednost zemlje - zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i potpredsednik Rogozin obišli su i Fond za presprektivna istraživanja Ruske Federacije, gde su im predstavljena nova istraživačka dostignuća u vojno-tehničkoj i socijalno-ekonomskoj sferi.

Foto: Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Dmitrij Rogozin

#Rusija

#Sastanak

'