AKTUELNO

Proces nastavka razgovora Beograda i Prištine zavisiće od mnogo faktora, a jedan od tih jeste formiranje nove nemačke vlade

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenila je da se nalazimo u jednom delikatnom trenutku vezanom za proces pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Aktuelni format podrazumeva posredstvo Evropske unije. U ukupnom formatu već je došlo do određene vrste promena u smislu toga da sa beogradske i prištinske strane u ovom trenutku sada, u ovom pregovaračkom procesu, učestvuje predsednik Vučić, odnosno Tači. Dakle sa nivoa premijera je prešlo na nivo predsednika. U Briselu se to gleda ko ima najviše uticaja na unutrašnju politiku i ko može garantovati da ono što je dogovoreno se može i sprovesti – rekla je Joksimović za Pink.

Prema njenim rečima, sa druge strane, kako kaže, ko ima taj kapacitet da dođe do nekakve vrste dogovora koji prihvatljiv za sve strane.

Joksimovićeva ističe da je poznato da je za Srbiju izuzetno važno to što, zahvaljujući Rusiji u Ujedinjenim nacijama postoji veto za članstvo Kosova u UN.

- To je taj najsnažniji momenat zbog koje Srbiji saradnja sa Rusijom u ovom trenutku važno. Važan je taj neki balans koji omogućava Srbiji da ima tu aktivnu poziciju u pregovaračkom procesu da pokaže da mnogo toga u vezi sa rešenjem ovog pitanja zavisi od direktno stavova Srbije. Dakle, ako govorimo o mogućnosti da ase Rusija uključi, obe strane pokušavaju da zazmu neku vrstu bolje pregovaračke pozicije pred nastavak pregovora. Htela bi da pomenem još jednog aktera koji je važan, a to je Nemačka. Dok se ne bude formirala nemačka vlada ne očekujem da dođe do nekog ozbiljnijeg prodora u daljem pregovaračkom procesu. Pre marta čini mi se da neće doći do nekakvih ozbiljnijih nastavaka razgovora. Biće verovatno i dalje neformalnih razgovora, ali tek kada bude formirana nemačka vlada, mislim da su oni koji igraju značajnu ulogu kao neko ko u EU ima izuzetan uticaj i ugled, i koji može da prosto u nekakvim važnim političkim procesima pogura proces u napred – rekla je Joksimovićeva.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

Iz Salzburga Kristijan Veršic dopisnik austrijske državne televizije ističe da će nova Vlada u Austriji produžiti politiku stare vlade u vezi sa tim što je Austrija za proširenje EU.

- Mi znamo da naš kancelar ima jako dobre odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. To su već imaali kada je Sebastija Kurc bio ministar spoljnih poslova. Proces je malo duži, ali naravno da to ide dalje. Mislim da Austrija vodi aktivno poliiku na Balkanu u opšte – rekao je Veršic.

#Beograd

#Kosovo

#Priština

'