AKTUELNO

Prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenjih nacija, Srbija je odlučila da glasa za rezoluciju kojom se osporava odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Srbija je glasala ovako pre svega zbog Palestine i njenog uticaja na treći svet. Njihova podrška u vezi sa Kosovom je značila i pretpostavlja se da bi ova država uzvraćanjem prijateljskog gesta mogla dalje da lobira da se neka priznanja nezavisnosti Kosova u narednom periodu povuku.

- Mi ne smemo sebi da dozvolimo da budemo zavisni. Mislim da je ovaj trenutak i za globalnu svetsku politiku ali i za UN koje su nazalost bile upotrebljavane upravo u kampanjama kakve su sada vodile SAD. Upotrebljavane i na našu štetu. Vreme je da u Savetu bezbednosti predstavnici glasaju onako kako je to zaista u njihovom interesu i kakav je globalni interes. Uvek ćemo voditi računa da imamo svoj stav, uvažavajući druge, kada je u pitanju Srbija. Mi tamo predstavljamo Srbiju. Ona je ionako napravljena zbog malih a ne zbog veliki - rekao je za Pink Veljko Odalović.

Zoran Milivojević, diplomata, dodao je - Mislim da je odluka ispravna i u skladu sa spoljno-političkim i opstim programom vlade i nacionalnim interesima i mi smo pokazali principijelnost u spoljnoj politici i jasan stav da pripradamo toj većini koja se na ovo primeru pokazala kao nezaobilazna. Ovo što se desilo je veoma dobro. Pokazalo je da je saradnja izuzetno bitna. Sve stalne članice Saveta bezbednosti su bile u toj grupi i Rusija i Kina i Francuska i Velika Britanija. Milsim da je Srbija apsolutno postupila ispravno.

Samo dva dana pre glasanja, Vašington je, preko svoje predstavnice u UN, poručio da će se truditi da Kosovo što pre ugura u Ujedinjene nacije. - Sponzori te kvazi države ne odustaju za sada od toga što su zacrtali kao cilj, da ukljuce Kosovo na mala ili velika vrata . Oni pokušavaju da i u toj najvećoj globalnoj organizaciji obezbede mesto. Duboko sam uveren da to neće uspeti. Kosovo ne samo da neispunjava uslove za prijem u UN već i ono što se dešava na tom prostoru govori u prilog tome da je sve napravljeno na temeljima zločina, progroma, na tim temeljima ne može da traje i opstane. Uvođenje Amerike je verovatno pokušaj da se obezbedi jači sponzor i da se kroz njih ostvare brže ciljevi. Oni su bili najveći sponzori rezoluvcije 1244. Sada je nepoštuju. A upravo u prvim danima sprovođenja rezolucije oni su gledali najveći progrom koji se desio - rekao je Odalović.

Milivojević je dodao da je strašno važno što je za vreme posete predsednika Vučića Moskvi podvučen značaj rezolucije 1244. - To je standard ispod koga ne smemo ici. Standarda se treba držati . Videli smo šta misli 128 zemalja i to je za nas platforma koje treba da se držimo. Masovna primena sankcija nije moguća. Mi ćemo biti u drugom planu da bismo osetili takvo nešto. Privatne investicije ne može niko da spreči, ne očekujem veliku štetu - rekao je Milivojević.

#Kosovo

#Ujedinjene nacije

#Veljko Odalović

#Zoran Milivojević

'