AKTUELNO

Ministar je istakao da je Beograd i ranije upozoravao da u Prištini ne postoji ni najmanja spremnost da se sudi za zločine nad Srbima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da lično smatra da ukoliko u Prištini uspe pokušaj ukidanja Suda za ratne zločine OVK na KiM treba "prekinuti pregovore".

- Nažalost, i u dobrom delu Međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se sudi za zločine nad Srbima. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije i, ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju. Desi li se tako nešto smatram da treba napustiti pregovore - naglasio je ministar Vulin.

On je poručio da ukoliko se ukine Sud koji još nije počeo ni da radi, koji još nije izdao ni jednu jedinu optužnicu za zločine nad Srbima "onda mi nemamo šta da tražimo u tim pregovorima."

- Još uvek nismo dobili Zajednicu srpskih opština, nema opravdanja za to, sada ako se ne dozvoli formiranje ni Suda za ratne zločine nad Srbima, za zločince iz OVK-a, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Ponavljam još jednom, ovo je moj stav, nije stav Vlade jer nije zasedala o tom pitanju, ali ja ću zastupati takav stav - prekinuti pregovore ukoliko nisu u stanju da izvedu ni tu malu civilizacijsku obavezu da sudite za zločine nad ljudskim bićima na prostoru Kosova i Metohije - rekao je Vulin.

Od dolaska Međunarodne zajednice na prostoru Kosova i Metohije ubijeno je više od 1.000 Srba. Za to skoro nije odgovarao, i sada pokušavaju da ukinu Sud da se nikada više ne da prilika da se sudi za zločine nad Srbima. Ukoliko se to desi, moj stav će biti da treba da prekinemo pregovore, istakao je ministar Vulin.

Pročitajte još: EU UŽASNUTA POTEZOM PRIŠTINE! Vanredna sednica kosovske vlade danas popodne!

#Aleksandar Vulin

#Priština

#Sud

'