AKTUELNO

- Vojska Srbije je danas dovoljno snažna da je odvraćaujući faktor i da malo ko može i da razmišlja o tome da bi napao Srbiju, a da za to ne bi platio veoma visoku cenu - ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu za Pink.rs.

Kako bi ocenili rad Ministarstva u prethodnoj godini? Šta je urađeno, a šta je moglo da se uradi?

Godina je bila teška, godina je bila zaista opterećena brojnim izazovima i mislim da smo se dobro pokazali. Uspeli smo da značajno ojačamo našu vojsku, na prvom mestu naše vazduhoplovstvo, uspeli smo da povećamo standard pripadnika naše vojske, a nadam se da ćemo iduće godine započeti masovnu stambenu izgradnju. To je ono nas raduje.

U kom pravcu ide modernizacija Vojske Srbije? Svedoci smo i nabavke šest migova iz Rusije što se nije dogodilo decenijama unazad.

To se desilo poslednji put 1987. godine. Ovo je prvi put da dobijamo nove vazduhoplove u našoj vojsci, dobićemo i 30 modernizovanih tenkova E72,  dobićemo još 30 oklopnih vozila pešadije. Nadamo se da ćemo uvesti u naoružanje još najmanje sedam različitih oružja i oruđa iz naše proizvodnje. Priprema se 95 različitih projekata da uđe u naoružanje naše vojske, od naše pameti i naše odbrambene industrije. Dakle, vojska će se modernizovati u skladu sa najvišim svetskim standardima.

U planu nabavka novih helikoptera iz Rusije

Šta još možemo očekivati od vojnog naoružanja i opreme iz Rusije?

Ruska Federacija je naš veliki spoljnopolitički prijatelj. Rusija je već obezbedila zanačajne donacije i očekujemo da ćemo se iduće godine koncentrisati na nabavku novih helikoptera M17, upravo iz Rusije.

Foto: Tanjug

A spekuliše o dogovoru sa Belorusijom o isporuci novih migova 29 i odbrambenog sistema S300?

O tako ozbiljnim sistemima ne može se govoriti u medijima. Bilo bi zaista neozbiljno kada bi bilo ko od predstavnika države govorio o tome. Kada odlučimo, ako odlučimo, verujte da ćete biti upoznati.

Da li je Srbija ovom modernizacijom postala najjača ili bar jedna od jačih sila u regionu?

Sa ovih šest migova iz Rusije i sa modernizacijom naša postojeća četiri miga, sa modernizacijom naše tehnike koja je u kopnenoj vojsci, govorim i o tenkovima i o artiljeriji, i o nekim protivvazduhoplovnim sistemima za koje radimo remont, pa i modernizaciju možemo da kažemo da smo, u najmanju ruku, ravnopravni svima u regionu. Vojska Srbije je dovoljno snažna da je odvraćaujući faktor i da malo ko može i da razmišlja o tome da bi napao Srbiju, a da za to ne bi platio veoma visoku cenu.

"Momo Stanojlović" kao regionalni centar za popravku helikoptera

Šta se dešava sa Remontnim zavodom "Momo Stanojlović" i u kojoj meri on može pospešti srpsku privredu? Da li bi zemlje u regionu mogle da koriste njegove uluge?

Remontni zavod "Momo Stanojlović" ima tehnologiju kojom je u stanju da radi najveći deo remonta migova i samim tim možemo da ponudimo to znanje i drugim armijama koje u sastavu imaju migove. Takođe, radimo i remonte helikoptera što je veoma važno u čitavom našem okruženju. Nastavićemo da radimo na tome da "Momo Stanojlović" postane regionalni centar za popravku helikoptera, a to bi bio zaista veliki doprinos za čitavu našu industriju.

Koliko će Vojska Srbije uspeti da nabavkom vojnih uniformi od "Jumka", tu fabriku podigne i uključi je u odbrambenu industriju?

Kada donesmo novi zakon o prometu i proizvodnji naoružanja i vojne opreme, "Jumko" će postati deo odbrambene industrije Srbije. Tada ćemo po prvi put prepoznati šta je to odbrambena industrija Srbije i kako će ta preduzeća funkcionisati, po kojim specifičnostima i kriterijumima.

"Jumko" ne bi postojao bez Vlade Srbije. "Jumko" je danas veoma uspešno preduzeće, zapošljava mnogo ljudi, a zapošljavaće ih još više. Rade u tri smene da bi stigli da proizvedu sve uniforme koje smo naručili. Dobar je, kvalitetan i služi nam na čast.

Foto: Tanjug

Koliko smo ojačali u poslednje vreme vojnu industriju i u koje sve zemlje izvozimo naše oružje?

Značajno smo ojačali vojnu industriju Srbije. Vlada Srbije je uložila nekih 50 miliona evra u razvoj odbrambene industrije, a to je mera koje nije rađena decenijama. Mi smo imali jedan dug period planskog uništavanja odbrambene industrije Srbije.

Zašto da budemo konkurencija velikim, zašto da bi mala Srbija mogla da prodaje na svetskom tržištu, zašto bi naša municija išla u ceo svet. Zašto bi pravili složene sistema kao što je Nora, Lasta, zašto bismo mi to radili kad to može da radi neko drugi. Zato su planski uništavali odbrambenu industriju Srbije!

Od 2012. godine, baš kada Aleksandar Vučić postaje ministar odbrane odbrambena industrija počinje da se vraća, država počinje da ulaže i naša vojna industrija počinje da se pojavljuje na svetskim tržištima. Prodajemo oružje i municiju na svim svetskim tržištima od SAD preko Ruske federacije, arapskih i afričkih zemalja. Odbrambena industrija Srbije se nalazi u čitavom svetu i veoma je cenjena.

Tražnja za našim proizvodima je zaista velika, postoji, ali nama je potrebno da u narednom periodu novac koji imamo iskoristimo u tehnološki razvoj, kako bi otišli korak napred i proizvodili za budućnost - druge vrste municije, oružja… sve ono što će biti potrebno za sutra.

Pojedine opozicione partije dosta kritikuju Vaš rad i rad Ministarstva odbrane, a za vreme njihove vlasti je uništavano naoružanje koje je sada moglo da se koristi ili da se proda.

Nije to najgore. Oni su uništavali Vojsku Srbije, oni su uništavali samopoštovanje vojske, oni su uništavali sistem koji se zove Vojska Srbije. Uništili su oni i preko 500 tenkova i haubica, na hiljade sterala 2M, više od 20.000 komada streljačkog naoružanja, sve što im je rečeno da bude uništeno i sve što je trebalo i moglo da bude u našoj funkciji, a sa druge strane nisu nabavili ni jedan jedini tenk, nisu kupili ni jedan novi sistem protiv vazduhoplovne zaštite. Nisu kupili ništa, nisu modernizovali armiju, ali su je planski uništavali, pokušavali da je smanje i da je učine potpuno neborbenom. To su radili tako što su uništavali oružje, ali i tako što su uništavali njen moral. Izručivali su njene oficire, zabranjivali im da se pojavljuju u zgradama vojske, niko nije smeo da govori o svojim ratnim danima, niko nije smeo da se seća kako se borio, za šta se borio, niko nije smeo da bude ponosan ne vreme u koje je bio u vojsci i u kome je branio svoj narod od svakog neprijatelja i opasnosti.

To je bio najopasniji deo njihovog uništavanja. Baš kao što su uništili sektor civilne odbrane, pa su uveli profesionalnu vojsku, ukinuli redovno služenje vojnog roka, a onda ukinuli civilnu odbranu da niko sučajno ne bude obučen da brani zemlju.

Srbija nije podeljena, naša zemlja zna kuda ide i kakvu politiku hoće

Kako bi ocenili političku situaciju u Srbiji?

U medijima nekada imate osećaj kako je Srbija doboko podeljena zemlja. Srbija nije podeljena zemlja, Srbija u kojoj 70 odsto građana glasa za listu koji predvodi SNS i za Vučića nije podeljena. Nađite mi još neku zemlju u Evropi koja ima takav odnos podrške naroda prema jednom čoveku i prema politici koju on zastupa. Srbija je u medijima potpuno podeljena zemlja, a Srbija je u realnom životu zemja koja zna kuda ide, hoće politiku vojne neutralnosti, politku nezavisnosti i hoće da se razvija

Medijska mreža Antidot objavila da je bivši Zaštitnik građana i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković godinama radio za službe bezbednosti. Budući da se Janković predstavlja kao lider opozicije, kako gledate na takve navode.

Sve te partije DOS-a su bile često vrlo bliske različitim centrima. Ne mogu da se izjašnjavam o tome jer nemam ni jedan relevantan dokaz, ali ukoliko bilo ko ima neki dokaz ili saznanje, mislim da bi nadležni organi to morali da provere.

Trebalo bi održati vanredne republičke izbore

Odgovarajući na pitanje da li su mogući vanredni republički izbori, Vulin je ocenio da bi sve građane Srbije trebalo pitati kakvu Srbiju zapravo hoće.- Moj stav je da bi trebalo održati i vanredne republičke izbore, baš zbog svih ovih pritisaka. Zbog svih onih koji smatraju da Srbiju treba staviti pod kontrolu i da Srbija ne treba da odlučuje sama o sebi. Kada su pritisci preteški i kada su pitanja koja se postavljaju ovako sudbonosna onda je dobro pitati narod šta misli i u kom pravcu treba da se ide - naveo je Vulin.- Neće beogradski izbori biti izbori za asfaltiranje ulica, neće beogradski izbori biti izbori za to ko će napraviti više parkova i ko će okrečiti više fasada. To će biti izbori na kojima će se ljudi izjašnjavati kakvu Srbiju zapravo hoće. Mislim da bi to trebalo pitati ne samo građane Beograda već građane Srbije - podvukao je ministar i lider Pokreta socijalista.

Snežana Milovanov Marković

#Aleksandar Vulin

#Vojska

#oružje

'