AKTUELNO

Vlasti Srbije i Republike Srpske, kao i Srpska pravoslavna crkva, obeležavaju danas Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji „Oluja“ u Prijedoru u Bosni i Hercegovini.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je u pitanju klasično etničko čišćenje, sa elementima genocida.

- To drugačije ne može da se kvalifikuje. Odstranjivanje naroda sa njihovih ognjišta, jeste genocid, posebno kada imate i civilne žrtve. Važno je što se ovaj događaj obeležava danas. Važno je što je objedinjeno i sa strane Republike Srbije i Republike Srpske. Druga poruka je da ovo ne sme da se ponovi, srpski narod mora da vodi računa o sebi, da se po treći put ne ponovi ovo. Prvi put je bilo davne 1941. godine. Pod tri, važno je jedinstvo naroda, za ceo srpski korpus - priča Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

On dodaje da demostracija jedinstva i nezaborava jesu najvažnije današnje poruke.

Istoričar Petar Đurđev kaže da istorijski, Hrvatska nikada neće priznati šta se desilo pre 28. godina.

- Ako bismo napravili anketu po hrvatskim gradovima šta je Jasenovac, dobili bismo poražavajuće rezultate. To je politika koja se i danas neguje. Politika Maksa Luburića je postala deo političkog mejnstrima - navodi Đurđev.

Foto: TV Pink Printscreen

1914. i 1918. godine kada su formirani prvi logori, gde su ljudi slati bez ikakvog razloga, pa imamo Prvi svetski rat... Sve su to, kaže on, pokušaji da se srpski narod zatre.

Markentiški stručnjak Nebojša Krstić kaže da se Hrvatska politika ni dan danas ne menja.

- Neki ovde prihvataju vojnu akciju, ma kakva vojna akcija! Tu su ubijana deca iz niskoletećih aviona. Žene su bacali u bunar, klali starce... To je direktno, genocidna zločinačka akcija. Tuđman ništa nije krio, njima je nasilje prema Srbija bilo u cilju. Čitav narativ koji je kasnije stvoren kreće odatle... - priča Krstić.

Autor: