AKTUELNO

Izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova, a koji je dva puta držao opelo predsedniku Vučiću izazvala je mnoge reakcije.

- Ne mogu da shvatim da se govore stvari koje nisu tačne, jer to nije dobro ni za odbranu Kosova niti za stabilnost zemlje. Jasno je da Srbija pokušava da odbrani Kosovo, koliko može na racionalan način, ne ulazeći u konfrontacije sa jačima, ali isto tako izbegavajući da povuče bilo koji potez koji bi ugrozio naše interese. Ne treba zaboraviti da smo uspeli u zadnjih godinu dana da dve države, a ne treba ih potcenjivati, Surinam i Gvineja Bisao, povuku priznanje – rekao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Anđelković je naglasio da Srbija vodi aktivnu kampanju lobiranja kod država koje nisu priznale Kosovo, da to ne urade, odnosno da kod onih koje su priznale da povuku priznanje, i zbog toga je smešno pričati o tome da se Beograd priprema da prihvati ulazak Kosova u UN.

- Jasno je da je izjava Amfilohija Radovića potpuno neutemeljena – ističe Anđelković.

- Mislim da je ova izjava od juče, neka vrsta podsećanja na ono što je Amfilohije Radović izgovorio 2003. godine nakon mučkog ubistva reformski nastrojenog premijera Zorana Đinđića, ako se sećate, tada je Amfilohije nad grobom prvog demokratskog premijera Srbije izjavio da se radi o čoveku koji je spreman da izda državu i narod, sada je tako nešto ponovio, iako to što je rekao nema nikakve činjeničke veze sa onime što radi predsednik Vučić i aktuelna Vlada Srbije – rekao je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, i dodao da Srbija aktivno radi na sprečavanju priznanja Kosova i na povlačenju nekih priznanja.

Foto: Printscreen Youtube

Stanković je rekao da je Amfilohije Radović, želeći da ospori evropski put Srbije izjavio da realnost nije mera za Kosovo, i da upravo ta izjava deluje kao da je iščašena iz naše političke realnosti jer u realnosti Srbija ne radi na tome da Kosovo postane nezavisno, Srbija radi na tome da zaštiti svoje legitimne i nacionalne interese.

- To što postoji spremnost da se razgovara i pregovara sa Albancima ne znači da Srbija nije svesna svojih interesa i imperativa da očuva svoje dostojanstvo – rekao je Stanković, i dodao da misli da ova izjava ima politički karakter.

- Bilo bi dobro da Amfilohije skine mantiju i da uđe u političku borbu jer duh ustava u ovj zemlji razdvaja crkvu i državu. Imam utisak da se ova izjava pojavila u dve okolnosti koje su nezgodne, prva je da se dešava unutrašnji dijalog, a druga je to što smo juče bili svedoci jedne opasnosti koja se nadvila nad srpskim nasleđem na Kosovu – ističe Stanković i dodaje da je izjava došla baš na Božić.

Anđelković je rekao da je Mitropolit Amfilohije, kao predstavnik srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dužan da se bori za interese srpskog naroda u Crnoj Gori, a on je ćutao 2006. kada se otcepljivala od Srbije.

- Srbi u Crnoj Gori se nalaze u strašnom položaju i u verovatno gorem položaju od Srba koji žive u Hrvatskoj, umesto da Srpska crkva na čelu sa Mitropolitom Amfilohijem traži internacionalizaciju srpskog pitanja, po evropskim standardima – naglašava Anđelković.

Foto: Printscreen Youtube

Anđelković je rekao da kada je u policijskoj stanici registrovana Crnogorska pravoslavna crkva na čelu sa Dedejićem, koji je raspop, Mitropolit Amfilohije je izbegavao da uđe u konfrontaciju sa politikom Podgorice, i da je onda pravio kompromis za kompromisom, da je tako došlo do identitetskog genocida u Crnoj Gori.

- Kada govorite o osnivanju nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, ono što je jasno je da je bez obzira na dug staž u javnom životu u crkvi, gospodin Radović nije imao nikakvu vrstu autoriteta da spreči tako nešto, iako jako dobro zna koliko je takva jedna pojava devijantna sa stanovišta Srpske pravoslavne crkve – ističe Stanković.

- Kada nemate stvarni autoritet u stvarima vere, vi pokušavate da ga steknete u stvarima politike, i to na jedan, ja bih rekao brutalan način, koristeći jezik moralističkih anatema i jezik dnevno-političkog moralizma – dodaje Stanković.

Stanković je rekao da je opasna maska upotreba svešteničke odore da bi se kroz to plasirali dnevno-politički stavovi, i da nije moralno koristiti autoritet crkvenog velikodostojnika da bi se učestvovalo u dnevnoj politici.

- Naša crkva nije obična crkva, već ključna nacionalna institucija, i ima pravo da se meša u politiku. Meni je veći problem iracionalnost. Amfilohije je podržavao Đukanovića, pa se pokazalo da je to bilo pogrešno, pa se posle ogradio od njega – naglašava Anđelković.

Anđelković je rekao da je problem stvaranje loše atmosfere koja parališe nacionalnu energiju da nešto uradimo, jer nama treba nacionalna sloga.

Kritike na ovu izjavu dolaze i iz opozicionih stranaka, na šta je Stanković rekao da je prevladao zdrav razum, i da bi to trebalo da postane trend.

- Naša politička scena je prilično blokirana tim stalnim napadima od kojih su mnogi zapravo neutemeljeni – ističe Stanković.

Amfilohije je 2006. upadljivo ćutao zbog veze sa Milom Đukanovićem, i mnogo puta je menjao stavove, a nama je jako bitno kao naciji da imamo discipline oko važnih nacionalnih pitanja, rekao je Anđelković.

#Dejan Vuk Stanković

#Dragomir Anđelković

'