AKTUELNO

Aljbin Kurti ne propušta priliku da se pohvali stepenom vladavine prava i zaštite manjina. Međutim, prema oceni analitičara, dugačka je lista stvari koje demantuju ove navode, a u Briselu je pretio odmazdom prema Srbima, za koje rekao da će da pate i da plate. Kurti je, smatraju analitičari, na poslednjoj rundi pregovora napravio stratešku grešku, aludirajući na premlaćivanje srpskih mladića zbog saobraćajnog prekršaja.

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije ocenio je komentarišući Kurtijevu izjavu da Srbi treba da pate i da plate da je reč o anarhizmu.

- Opšte je poznato kojoj grupaciji pripada Kurti i kakvo je njegovo ponašanje. Kao Demaćijev učenik zadovoljan je projektom velike Albaniji. Nalazimo se u fazi u kojoj se pokušava i realizacija velike Albanije - rekao je Čović za Pink.

- Njegova demokratija i ta vladavina prava u osnovi ima neprekidnu represiju i pritisak na srpsku zajednicu na KiM. To je čak pokušaj etničkog čišćenja Srba sa KiM, po principu šta se bunite kad vas tamo i nema - dodao je on, uz ocenu da su strane diplomate koje se bave Kosovom u problemu.

Očigledno oni više ne znaju šta će da rade sa Kurtijem. Nisu uveli sankcije jer za to treba jednoglasna odluka, uveli su mere, ali one nisu dale rezultate... Imaju neke instrumente, poput ukidanja bezviznog režima, ali se tu Nemačka buni

Čović je rekao da oni prave sporazume koje ne žele da sprovedu - tu su samo obećanja i prevarne radnje.

- Istovremeno se projektuje nova realnost, formira se policija, naoružava, pa se formiraju nekakve bezbednosne snage...Ništa nije sprovedeno, ali je stvorena nova realnost - istakao je Čović.

Autor: