AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa američkim tehnološkim preduzetnikom, elektroinženjerom, informatičarom, filantropom i pronalazačem, a najpre poznatim kao suosnivač kompanije „Epl“, Stivom Voznijakom.

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo u različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Prilikom susreta premijerka je predstavila suosnivaču svetske tehnološke kompanije čiji je zaštitni znak „iPhone“, razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama. Takođe, istakla je da je evidentan rezultat tih ulaganja, to što je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga približno oko 3,8 milijarde evra.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika. Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a od nedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Sastanku u Vladi Srbije, prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Autor: