AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je večeras uverenje da Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu i Metohiji ne može biti ukinut i da bi trebalo da se bavi i slučajem 'Žuta kuća', ali je navela da od osnivanja tog suda na Kosovu postoje opstrukcije.

- Srbija očekuje pravdu, svakako, za sve žrtve, naročito srpske žrtve koje nigde nisu našle pravdu, naročito pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, tako da ostaje nada da će Specijalizovano veće početi sa svojim radom. U svakom slučaju, srpski organi će nastaviti sa procesuiranjem i vođenjem postupaka pred Tužilaštvom za ratne zločine i posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu - rekla je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, od početka i osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine tzv.OVK, na Kosovu postoje opstrukcije, a podsetila je da je trebalo da sudije donesu pravilnik o postupcima.

Kuburović je navela da je Specijalni sud formiran 2015. godine, a i da od tada nisu podignute optužnice, što pripisuje nepostojanju dovoljne volje da se se to učini.

Što se tiče slučaja "Žuta kuća", na koji je ukazao i bivši član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, a koji se pominje i u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala, Karle del Ponte, Kuburovićeva je rekla da bi ovaj slučaj svakako trebalo da bude predmet Specijalnog suda.

Ukazala je i na to da su posebne snage Euleksa došle do dokaza da je zločina bilo, a da su kosovski organi trebali da iskoriste priliku i podignu optužnice, kako bi pokazali da poštuju vladavinu prava.

Što se tiče slučaja braće Bitići, rekla je da se i dalje vodi pred srpskim Tužilaštvom za ratne zločine i veruje da će biti okončan, a da će počinioci odgovarati.

Kako kaže, ne veruje da će se ovaj slučaj naći pred Specijalnim sudom, jer je izričito propisano čime će se sud baviti.

- Slučaj braće Bitići nije se desio na Kosovu i Metohiji i isključivo ostaje u nadležnosti srpskih organa - poručila je ministarka.

Predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović rekao je da su se svi nadali da će postupci pred Specijalnim sudom ići brže, ali da je formiranje ovog suda jedina dobra vest koju su žrtve dobile u poslednjih 20 godina.

- Verovali smo da će sve to ići brže, verovali smo da će međunarodna zajednica koja je podržala formiranje i nametnula, uslovno da kažem, kosovskim institucijama formiranje ovog suda, biti ta koja će nastaviti na isti način. Da će ih naterati da intenziviraju istrage, da podignu optužnice onako kako su najavljivali i da se najzad pred licem pravde nađu oni koji su izbegli pravdi - istakao je Odalović.

Odalović se nada da će u procesima pred tim sudom biti prepoznata komandna odgovornosti onih koji su vodili tzv. OVK.

On je ukazao na to da su pronađeni broji dokazi o trgovini ljudskim organima, a da je međunarodna zajednica znala i ćutala o tome.

Pročitajte još: Hoće li doći do srpsko-hrvatskog samita?

#Kosovo

#Nela Kuburović

#Sastanak

#Sud

'