AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je Britaniji teško da shvati da se svet promenio i da neka država može da bude nezavisna i da sa svima ima prijetljske odnose.

- Oni nisu shvatili da se svet promenio i ne veruju da neko može da bude nezavisan. Kada nisi sa njima, onda si protiv njih. Oni bi svoj svet da ustroje po svojoj meri - rekao je Miletić za Pink.

To je bezobrazluk. Da Kameron ode u Pirštinu i spočitava nešto srpskom narodu, sram ga bilo. Ali on nije sam, tu je ta Ališa Kerns, britanska diplomatija. Znači po svaku cenu tvrde - ako niste naša, onda ste ruska kolonija.

Miletić je istakao da Srbija samo ima prijateljske odnose sa Rusijom.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da nema nikakve sumnje da postoji neka vrsta koordinacije između privremenih prištinskih institucija, političkog Sarajeva, Zagreba, pa čak i Podgorice.

- Ako nekome do sada nije bilo jasno, sada vidimo gde se nalaze centri za koordinaciju svih antisrpskih histeričnih snaga. Kameron nije ništa novo rekao ako posmatramo sa stanovišta britanske politike i to ne samo u skorijem periodu - rekao je Karanović.

Nije u pitanju on personalno, već taj segment britanske politike. Britanija već nekoliko godina nije deo EU, jedan od razloga zašto se Kameron sada javio - Velika Britanija je svesna da je pitanje dijaloga o KiM u domenu SAD i EU i oni sada pokušavaju da ožive svoju ulogu.

Karanović je naveo da bi oni bili srećni kada bi Srbija bila "Beogradski pašaluk" i kada se ne bi zvala Srbija, onda bi rekli da nije destabilizujući faktor za region.

Autor: