AKTUELNO

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, govoreći o eventualnom povratku Donalda Trampa u Belu kuću kaže da bi se u tom slučaju politika SAD i odnos prema Evropi, EU očigledno potpuno promenili.

Marinković je rekao da ima još vremena, nekih osam meseci, do izbora u SAD.

- Očigledno da ćemo u toj trci opet gledati dva kandidata koja smo imali u prilici da gledamo 2020. godine - izjavio je Marinković za Novo jutro Jovane Jeremić na TV Pink.

Kako je dodao, maestralna je pobeda Trampa u Ajovi, a njegov govor posle tog glasanja je bio vrlo umeren, sveden.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tramp je izrazio želju za ujedinjenjem nacije u tom govoru... U celom svetu je demokratija u krizi, a to se može videti i u SAD - kazao je Marinković i podsetio da se na Trampa vrše veliki pritisci, te da je morao da bira da li će doći na suđenje ili će ići na sahranu svoje tašte.

Marinković je ocenio da pritisci na Trampa ne utiču, već da ga jačaju i da on ima sve veći rejting.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost govoreći o tome šta bi se desilo da Bajden pobedi, da li bi došlo do Trećeg svetskog rata kaže da geopolitička elita govori o tome mesecima.

- Pitanje je da li se Treći svetski rat vodi ili ne vodi. Ima onih koji zastupaju tezu da je na sceni globalni svetski rat - kazao je Graovac.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ocenio da ne možemo očekivati ni govoriti o tome da će se sve tako lako zaustaviti ako na vlast u SAD dođe Tramp.

- Ja sam uveren da čak i da u Belu kuću dođe Tramp, to ne može drastično izmeniti situaciju - rekao je Graovac.

Aleksandar Gajić ocenio je da bi Trampov prvi potez ukoliko bi došao na vlast bio da za državnog sekretara postavi Ričarda Grenela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Grenel je više puta pokazao spremnost za podršku dijalogu Beograda i Prištine, ali kada kažemo dijalogu, jednako bi zastupao i jednu u drugu stranu - kazao je Gajić.

Kako je rekao, Grenel svuda šalje istu poruku, a poruke nekih drugih se razlikuju.