AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom i tom prilikom mu poručio da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno susreću sa političkom obespravljenošću, stalnim napadima i pokušajima da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine Prištini.

Petković je rekao da je zabrinut zbog odluke Prištine da od 1. februara prekine platni promet sa centralnom Srbijom i ukine dinar kao sredstvo plaćanja u pokrajini, istakavši da se radi o posebnom vidu pritiska koji bi zasigurno vodio ka iseljavanju srpskog stanovništva sa KiM.

- Ova odluka vodi i ka obesmišljavanju svih do sada postignutih dogovora, pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, jedinoj legalnoj valuti na KiM - naglasio je Petković.

Kako je rekao, radi se o opasnom jednostranom potezu Aljbina Kurtija, koji nije samo politički, već pre svega socijalni i humanitarni problem sa katastrofalnim posledicama.

"Kurti iz dana u dan kreira krize"

Direktor Kancelarije za KiM je sagovornika upoznao i sa činjenicom da su Srbi predali potpisane peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika i odbornika na severu Kosova i Metohije i da očekuju da se taj problem reši u što skorije vreme.

Srbi i Albanci, prema Petkovićevim rečima, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešiti nikako drugačije osim dijalogom, na čemu će Beograd i dalje posvećeno da radi.

Međutim, kako je istakao, proces normalizacije je pod velikim znakom pitanja, imajući u vidu činjenicu da, rekao je Petković, Aljbin Kurti iz dana u dan kreira krize, incidente i nasilje nad Srbima.

Autor: