AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje skandaloznom izjavu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Hrvatsku ali da prvo očekuje izvinjenje zbog velikosrpske agresije.

Damir Krstičević je, kao što to čine i drugi hrvatski zvaničnici, po ko zna koji put ponovio veliku laž da je na Hrvatsku izvršena agresija. Istina je da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio brutalnu agresiju na Srbe u Hrvatskoj i na Bosnu i Hercegovinu s ciljem stvaranja Velike Hrvatske.

Haški tribunal je pravosnažno potvrdio da je Franjo Tuđman zajedno sa Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom bio organizator udruženog zločinačkog poduhvata i da je Hrvatska vodila osvajački rat u Bosni i Hercegovini.

Linta ističe da je Damir Krstičević bio komandant 4. Gardijske brigade koja je, pored drugih vojnih jedinica Hrvatske vojske, učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i koja je odgovorna za progon 120.000 Srba i ubistvo 1.644 srpskih vojnika i civila iz zapadnokrajiških opština.

Damir Krstičević je o početkom oktobra 1995. godine sa svojom brigadom privremeno osvojio Mrkonjić grad. Usledila su brutalna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika o čemu najbolje govore svedočanstva preživelih i posmrtni ostaci 181 lice iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

Tokom hrvatske okupacije opštine Mrkonjić Grad do februara 1996. godine ubijeno je 480 Srba. Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv Damira Krstičevića i drugih generala Hrvatske vojske koji su odgovorni za stravična ubistva Srba.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'