AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem i tom prilikom izjavio da je jasno da odluka prištinskog režima da ukine dinar kao sredstva plaćanja na KiM ima za cilj etničko čišćenje Srba, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je na početku razgovora sa Gorijem istakao da su mere koje je najavila Priština od 1. februara, a odnose se na ukidanje platnog prometa sa Srbijom i dinara kao sredstva plaćanja na teritoriji pokrajine, pokušaj da se Beograd definitivno i kompletno isključi sa prostora KiM, a srpski narod protera sa njegovih vekovnih ognjišta.

Petković je podsetio da bi zabrana korišćenja dinara u pokrajini dovela do humanitarne katastrofe, jer Srbi i srpske institucije u pokrajini opstaju i funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima koja dolaze iz centralne Srbije.

"Potpuno je jasno da ova odluka prištinskog režima ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije", dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da se ovom odlukom na najgrublji mogući način opstruiše i dijalog i negira proces fomiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je u potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz nadležnosti ZSO.

Foto: Tanjug /KANCELARIJA ZA KIM

Kako je navedeno u saopštenju, u nastavku razgovora bilo je reči o potpisanim peticijama za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

"Činjenica da je prikupljeno više potpisa nego što je predviđeno, odnosno više od 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, nedvosmisleno pokazuje volju srpskog naroda da lažni gradonačelnici što pre napuste funkcije i podnesu ostavke, umesto svakodnevnih opstrukcija ovog procesa", istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dodao je da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu i u regionu.