AKTUELNO

Igor Mirović održao je Svetosavsku besedu večeras u Skoplju, na svečanoj akademiji povodom Dana Svetog Save, na kojoj je govorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Čestitajući praznik, Mirović je podsetio na to da je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, Sveti Sava, postavio čvrste temelje naše crkve i da je ona postala i ostala jedini duhovni i politički kontinuitet u našoj istoriji od tog vremena do danas.

„Bez tog jedinog i spasonosnog kontinuiteta teško da bismo kao narod pretrajali, jer nas je samo on, kroz vekove tame i stradanja, podsećao i opominjao ko smo i šta smo uprkos svim nedaćama. I to nam govori i danas, istovremeno nam pokazujući put kojim treba da idemo i u vekovima koji dolaze“, istakao je Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada

Prema Mirovićevim rečima, vreme Svetog Save je istovremeno i vreme kada se, njegovom zaslugom, do nebesa uzdiže i Hilandar kao prvo i najvažnije u nizu naših duhovnih ishodišta.

„Danas, posle više od osam vekova Savine besmrtnosti, možemo se osvrnuti i na državnički i prosvetiteljski rad našeg prvog arhiepiskopa, i onog veštog diplomatu koji je – na tim putevima – mirio države i narode, istovremeno gradeći, izdižući i afirmišući identitet svog naroda i njegove države, identitet sasvim osoben, prepoznatljiv i nezaobilazan u celom tadašnjem i današnjem civilizovanom svetu“, naglasio je Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada

Mirović je naveo da je u širokom spektru nijansi kojima i danas svetli veliko i neprolazno delo koje nam je Sveti Sava ostavio i koje ga je izdiglo iznad svih drugih velikih ličnosti u istoriji našeg naroda, najsvetlija ona koja nas uči sabornosti i slozi.

„Impresivno i neprolazno delo najvećeg srpskog svetitelja i prosvetitelja sasvim sigurno je obasjavalo i obasjava put i svima onima koji su se, od tada pa sve do danas, predano borili i koji se i dalje bore za slobodu, suverenitet i prosperitet našeg naroda, stalno nas podsećajući na to ko smo bili, kakvi smo danas i kakvi treba da budemo i u vremenu pred nama“, rekao je Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada

Dan Svetog Save, 27. januar, nacionalni je praznik Srba u Severnoj Makedoniji.

Autor: