AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da su građani i ove grejne sezone ostvarili značajne popuste smanjenjem potrošnje električne energije.

„Građani su i ove zime pokazali odgovornost u potrošnji električne energije u svojim domaćinstvima što je veoma važno za naš energetski sistem ali i njihove novčanike. U decembru je pravo na popust ostvarilo 1,6 miliona domaćinstava, dok je petina domaćinstava ostvarila najveći popust od 40 odsto. To pokazuje da postoji puno prostora za promenu naših navika i hvala građanima na odgovornoj potrošnji i ponašanju“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je ukazala da se i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške najugroženijim građanima olakšicama na računima za električnu energiju, gas ili grejanje koje idu i do 50 odsto.

„Izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu u trećem kvartalu prošle godine, omogućili smo da veći broj građana može da smanji svoje račune. Do sada je više od 160.000 građana ostvarilo popuste za električnu energiju, gas ili grejanje koji idu i do 50 odsto, među kojima su najpre korisnici novčane socijalne pomoći ali i penzioneri sa minimalnih primanjima. Očekujem da će taj broj biti veći i pozivam sve građane da se prijave i raspitaju u svojim opštinama. Nastavili smo da radimo na tome da sa nadležnim institucijama, poput Republičkog fonda penzijsko i invalidsko osiguranje, omogućimo sticanje prava na smanjenje računa po službenoj dužnosti, tako da će građani bez odlazaka na šaltere moći da ostvare popuste“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da su zbog industrijskog razvoja zemlje planirane nikada veće investicije u energetsku infrastrukturu.

„Bez sigurnog snabdevanja energijom i energentima nema industrijalizacije Srbije, novih bolnica, naučnih parkova i radnih mesta. Mi smo to prepoznali i već u narednim mesecima završavamo određene projekte kao što je termoelektrana Kostolac kapaciteta 350 MW koja će biti prvo proizvodno postrojenje EPS-a posle više od tri decenije. Takođe, u završnoj fazi je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu koje je veoma značajno zbog zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha. Počeli su radovi na platformama za vetropark Kostolac koji će biti prvo postrojenje EPS-a iz obnovljivih izvora energije i taj vetropark imaćemo na mreži u prvoj polovini naredne godine“, rekla je ona.

Đedović Handanović je rekla da je diversifikacija izvora snabdevanja naftom i gasom veoma važna za energetsku sigurnost. „Kao što smo prošle godine pustili u probni rad gasni interkonektor sa Bugarskom kojim omogućavamo snabdevanje gasom iz Azerbejdžana, tako je neophodno da završimo izgradnju naftovoda sa Mađarskom koji će biti izgrađen pre specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Podsetila je da Srbija ima izuzetan hidroenergetski potencijal koji je potrebno iskoristiti zbog obezbeđivanja novih kapaciteta iz OIE i sigurnijeg snabdevanja električnom energijom. „Moramo da izgradimo nove reverzibilne hidroelektrane Bistricu i Đerdap 3 zbog integrisanja više kapaciteta iz OIE, balansiranja i skladištenja energije. Ove hidroelektrane mogu da čuvaju energiju više dana ili nedelja, što je mnogo važno kada nam nije dostupna energija iz sunca ili vetra“, rekla je ministarka.

Autor: