AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je nakon sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Nakon sastanka Vučić i Pistorijus su se obratili javnosti.

Pistorijus na pitanje novinara na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu kaže da Berlin naoružava i Srbiju.

- Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost - rekao je on.

Ako se iskoristi prilika, Srbija će postati važan ekonomski igrač
Pistorijus kaže da je Zapadni Balkan deo Evrope, i da u to nema sumnje, na šta je predsednik Vučić rekao da nije na to mislio.

- Poštovani prijatelju, mislio sam da ne postoji odgovor na dva pitanja. Pitanje je po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM. Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština odluči, mi onda vama nismo potrebni. 11 godina čekamo da se formira ZSO, i to nije urađeno. Činili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila - odgovorio je predsednik.

Autor: