AKTUELNO

Ona je podsetila da je saradnja Srbije i UAE u toj oblasti već uspostavljena kada je u maju 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije, koji sadrži i oblast veštačke inteligencije!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svetskom samitu vlada 2024, sastala se danas na marginama samita sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom Sultanom el Olamom.

"Drago mi je što posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije - veštačkoj inteligenciji", napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu.

Ona je podsetila da je saradnja Srbije i UAE u toj oblasti već uspostavljena kada je u maju 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije, koji sadrži i oblast veštačke inteligencije.

"Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa "Large Languange Model (LLM) Falcon". LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je ChatGPT. Ova saradnja će omogućiti da naš Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falcon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik", navela je Brnabić.

Ona ističe da će sve ovo doprineti razmeni iskustava, koja će pomoći da se razvije i upotrebi veštačka inteligencija u Srbiji na pravi i uspešan način.