AKTUELNO

Obrazovna funkcija nikada i nije bila sporna, ali ova vaspitna je ponekada zatajila, što vidimo kroz podatke da ima i vršnjačkog nasilja. Trudimo se da ovim podzakonskim aktima regulišamo procedure u tim sferama, rekla je Slavica Đukić Dejanović u Novom jutru sa Jovanom Jeremić.

Više testova nedeljno, brojčana ocena iz vladanja, mogućnost da roditelji ulože žalbu na nastavnika, samo su neke od novih promena u prosveti, a mnogi se pitaju da li će školske ustanove, pored obrazovanja, imati pravo i da vaspitavaju decu.

Foto: TV Pink Printscreen

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, upoznla je sa novim zakonskim dopunama koje se tiču osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Mi smo zakone, odnosno dopune i izmene koje se odnose na osnovno i srednje obrazovanje, doneli još u novembru prošle godine. Obaveza ministarstva je da pod zakonskim aktima, te zakone konkretizuje, i to upravo činimo. Tragadija koja se dogodila nas je sve obavezala da o toj vaspitnoj ulozi škole razmišljamo i razgovaramo mnogo više nego do sada. Obrazovna funkcija nikada i nije bila sporna, ali ova vaspitna je ponekada zatajila, što vidimo kroz podatke da ima i vršnjačkog nasilja. Trudimo se da ovim podzakonskim aktima regulišamo procedure u tim sferama. Da, deca trebaju da budu ocenjena iz vladanja i ta ocena treba da ulazi u upšti uspeh, zato što ima mnogo dobrih učenika po uspehu, koji ispoljavaju neku dozu bahatosti i to će roditelje naterati da razmišljaju o toj ponašajnoj komponenti svog deteta. Kada se kaže da je dete nestašno, to nekako ne deluje upozoravajuće za roditelje. Ocena iz vladanja nije sa tendencijom da se dete žigoše kao loše, već da mu se da šansa da popravi tu ocenu. Još jedna novina koja se tiče disciplinskog postupka, dete ne može da se ispiše iz škole i prebaci u drugu, dok se taj disciplinski postupak ne završi -rekla je Đukić Dejanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Eger, rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola na Novom Beogradu, istakao je da je uloga porodice značajna za razvoj i ponašanje deteta u školi i ostalim sferama života.

Škola je jedan deo društva, da ne kažem društvo u malom. Njihova prva kuća je svakako porodica i ono što dete vidi u porodici, jer deca uče opažanjem primera. Nažalost, savremena porodica je opterećena jednim društvom konzumerizma, brzim načinom života i društvenim mrežama - rekao je Eger.

Ministraka se nadovezala na temu korišćenja mobilnih telefona u školi, te iznela da su neke škole već donele odluku da se mobilni telefoni mogu koristiti u školi i na času, samo ako su alati za rad, na primer na času informatike. Ona je dodala i da škole imaju potpuno autonomiju što se tiče ostalih predloga, kao što su školske uniforme.

Đukić Dejanović je skrenula pažnju i na važnost ne samo zakonskih rešenja, već na osećanja i psihu dece.

Autor: Pink.rs