AKTUELNO

Evropska komisija juče je usvojila konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Balkana u članstvo Evropske unije, kako je rečeno Srbija bi mogla da bude primnjena 2025. Tim povodom gosti NOVOG JUTRA televizije Pink bili su, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM i prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog.

- Mislim da akcenat treba staviti na reč mogla, ali što ne znači da neće. Ono što sam ja primetio na prvi pogled, jeste upravo izjava predsednika Evropske komisije, Junkera, koji je čini mi se neke akcente postavio malo drugačije nego što su u ranijim slučajevima bili. On je izričit u tome da EU neće uvoziti probleme, nego da ti problemi moraju da se reše pred vratima EU pa onda tek zemlje mogu da uđu u EU - rekao je Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika.

Kako ističe Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM, ono što smo juče mogli da čujemo i da pročitamo, poglavlje 35 o delu koje se odnosi na KIM jeste ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

- Oni na tome insistiraju, žele da se to što je moguće pre reši, da se dođe do tog pravno obavezujućeg sporazuma ali pri tome veoma mudro izbegavaju da definišu kako treba da izgleda taj pravno obavezujući sporazum, ko će ga potpisati i to ostavljaju o tome kasnije. Kako sam čuo, formulacija je, da bude što kvalitetniji sporazum a ne da se gleda vreme i brzina postizanja tog sporazuma - rekao je Drecun.

Foto: Printscreen

Kako kaže, juče je uočio nekoliko stvari kada je u pitanju proširenje EU na Zapadni balkan.

- Oni taj proces proširenja, koji je očigledno prihvaćen, smatraju geopolitičkim ulaganjem u budućnost same Evropske unije i to je dobro. Evropska unija želi pojačano prisustvo na balkanu, pojačano delovanje i mislim da to treba pozdraviti. Otvorena je ta perspektiva. Drugo, dobro je što kažu da će se ocenjivati napredak svakog kandidata pojedinačno. Dobro je što je španija uspela da izbaci samoproglašenu državu Kosovo iz svakog procesa u kome učestvuju države. Oni se zadržavaju na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali to nije sporazum sa državom već sa teritorijom. Stavovi Španije nama idu u prilog - rekao je Drecun.

Kako kaže, taj kosmetski problem će biti najvažnija stvar na našem putu ka šansi u Evropsku uniju i ono što se vidi je da bi EU želela da se taj problem što pre reši.

Foto: Printscreen

Prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog, ističe da ključni problem na našem putu ka Evropskoj uniji nisu spoljni faktori, nego su oni u našim glavama.

- Ja bih ovo čitam ovako. Ako Srbija želi može da uđe u EU do 2025.godine, a ako želite onda nešto i radite, onako kao što želite. Ako to želite onda ćete jednostavno raditi da to što želite i postignete - rekao je Vuletić.

Kako je Bilbija dodao, nama je u interesu da sve te stvari dovedemo na evropski nivo, da bi mi prosto živeli kao evropljani, pre svega nezavisno od toga da li ćemo i kada postati članica.

Foto: Printscreen

- Postoji ta inicijativa 12 država članica EU koje su iznele jedan zanimljiv predlog, da zemlje pet plus jedan, sa zapadnog balkana, već sada, uzmu učešće u radu tih sastanaka iz Samita. Ali bih naglasio da nije ova delegacija u EU ta koja će odlučivati o tome da li će Srbija ući u EU, nego ona koja sledi a za koju ne znamo koja će biti - rekao je Bilbija.

Kako je Drecun istakao, očigledno je da Kosovo nazaduje i to možemo da vidimo u izveštaju generalnog sekretara.

- Implementirano je skoro sve iz Briselskog sporazuma a ne najvažnija stvar, a to je zajednica srpskih opština, ona nije stvorena. I tu se iz dana u dan beleži nazadovanje. Nastavak procesa je takođe doveden u pitanje. Stavljanje na dnevni red novih tema, takođe dovedeno u pitanje i još puno toga - rekao je Drecun.

#Bojan Bilbija

#EU

#Evropska komisija

#Kim

#Milovan Drecun

#Vladimir Vuletić

'