AKTUELNO

Srbija treba da ostane čvrsto pri svojim pricipima, Rusija je za nas strateški partner i mi to poštujemo. Naše bradstvo nije kovano na zelenim stolovima, nego je kovano u borbama -rekla je Đurđević Stamenkovski u Novom jutru sa Jovanom Jeremić.

Nakon vesti da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru, digla se velika bura na političkoj sceni.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica je i suosnivač političke stranke Zavetnici, veruje da je Navaljni bio instumetalizovan od strane zapadnih struktura, sa ciljem da se degradira Rusija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su predstavnici srpskog državnog rukovodstva umirali u Haškom tribunalu, ne sećam se da je bilo ko govorio o njihovim ljudskim pravima, na onim mestima na kojim danas pokušavaju da iskompromituju Rusku federaciju. Naravno da je to osetljivo pitanje, jer se radi o tragediji jednog čoveka koji je, dokazano, bio podpomognut od strane pro-zapadnih struktura, tajnih službi koje su radile na podrivanju Rusije, a u čemu im je on pomagao. Bio je instumetalizovan od strane tih struktura. Mislim da čovek umire onda, kada izda svoju zemlju, tada umire. Ukoliko nemate odnos prema zemlji na kojoj ste prohodali, vi na taj načim podirete sebe. Vi na taj način brišete sebe, vi se čupate iz korena, a biljka koja se išćupa iz korena, više ne može da raste, ona je mrtva. Ja tako vidim tragediju svih tih ljudi, a kao hrišćanka se sigurno ne radujem zbog svega što se dogodilo, ali za našu zemlju je u ovom času najvažnije da se taj slučaj, ne prelama preko naše kičme. Mislim da je jako neukusno da su pojedini mediji komentarisali da je Aleksandar Vučić tek kasnije ustao prilikom govora supruge Navaljnog, jer mislim da je ta patolološka potreba da se sve komentariše i da se sve meri i da se u svemu vidi nešto loše, to najbolje govori da šta god se ovde bude radilo i kakvim god Srbija bude išla putem, postojaće kritika. Neće se videti i konstatovati ništa što je dobro i upravo će se uvek insistirati na nečemu što je potencijalno loše -rekla je Đurđević Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Đurđević Stamenkovski se osvrnula i na značaj odnosa republike Srbije sa Rusijom, koje kako kaže, veže istinsko prijateljstvo.

Srbija treba da ostane čvrsto pri svojim pricipima, Rusija je za nas strateški partner i mi to poštujemo. Naše bradstvo nije kovano na zelenim stolovima, nego je kovano u borbama. Takva bradstva su trajna, ona se ne zaboravljaju, kao ni prijateljstva. Kada sa nekim postanete i ostanete prijatelj u novolji, to je nešto što traje, a kada se sa nekim upoznate na proslavama i samo kada vam je lepo, to je nešto što nema kontinuitet. Savezništvo srpskog i ruskog naroda je u narodima, bez obzira na to kakvi politički sistemi bili ovde u Beogradu ili tamo u Moskvi, je nešto što ima svoj kontinuitet, istorijat i nešto je na šta mi nismo spremni da nam neko dirne. U ovom času bi bilo kakva anti-ruska politika iz Beograda, bila anti-srpska i mi bi time ugrozili svoje interese. Time bi sebi izmakli stolicu i ostali tužni sirak bez igde ikoga i verujte mi, ne bi nas zapad ni sa čim nagradio -rekla je Đurđević Stamenkovski.