AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, zahvalio svima koji su pomogli našoj zemlji na evropskom putu.

- 2025. godina je godina koja je pomenuta, a koja nam ne znači garancije, već je podstrek građanima Srbije i dokaz da smo uradili velike stvari – kaže predsednik Vučić.

On je istakao da je EU mesto gde nas privlače vrednosti, bolji ekonomski položaj i najuspešniji mirovni projekat posle Drugog svetskog rata.

- Ne želim da govorim o analizi strategije proširenja. Razume se da je EU napravila svoje okvire i na jedinstven način posmatra Zapadni Balkan. Zemlje će pristupati u EU na osnovu zasluga, a mi i CG smo najbliže članstvu – kaže Vučić, dodajući da su pred Srbijom najteži zadaci u odnosu na ostale zemlje u regionu.

Kako ističe, moraće da budu donete odluke koje nisu smele da budu donete u prethodnim godinama.

- Tek 2014. smo ušli u ozbiljne ekonomske reforme, da smanjimo nivo nezaposlenosti, da teškim reformama fiskalne konsolidacije obezbedimo javne finansije. Očekuje nas još mnogo toga, ali sve mora da teče po ubrzanom postupku. Srbi kao narod moraju doneti odluku o tome šta da radimo, hoćemo li mirnim putem da donosimo hrabre odluke ili da se žalopojkama obraćamo celom svetu – kaže predsednik.

Foto: Tanjug

REŠENJE GRANIČNIH SPOROVA

Kako kaže, moraće biti rešeni granični sporovi i sa BiH i sa Hrvatskom.

- U Sarajevu smo izneli stav, nisu ga prihvatili, izneli su svoj stav, mi smo ga prihvatili, a onda su rekli „a sad nećemo ni kako mi hoćemo“. Džabe nam dakle da uradimo i onako kako drugi kažu. Granicu sa Hrvatskom neću ni da komentarišem. Mi sebi kao društvo moramo sebi da kažemo hoćemo li da pokušamo da te probleme sada rešavamo ili da ih ostavimo našoj deci i unučićima. Treba da se uozbiljimo, da razumemo svoju poziciju, koja će biti teška za koju godinu ako ne rešavamo političke probleme. To su za naše prepreke koje su kao Himalaji, ali nećemo biti prvi koji smo se popeli na Mont Everest – rekao je predsednik.

On je još jednom istakao da se urađeno poštuje, da se poštuju građani Srbije i teške reforme koje su morali da prođu.

- Han je uložio mnogo truda i energije i perfektno razume situaciju na Balkanu. Iskoristićemo priliku koju smo dobili – rekao je Vučić, dodajući da je ovo značajni podstrek i priznanje za Srbiju i ceo region.

Johanes Han kaže da je Srbija po prvi put dobila indikativni vremenski okvir za učlanjenje u EU i ima realnu perspektivu u Uniji.

- Sada je sve u rukama Srbije, koja mora da iskoristi priliku. Očekuju vas teške reforme, ali se one ne treba sprovesti samo na papiru, već i u praksi. Srbija mora da iskoristi podsticaj i još jednom se zahvaljujem Vučiću na hrabrosti da pokrene interni dijalog o Kosovu koji se tiče mira u celom regionu i koji će uskoro dati prve rezultate – kaže Han.

On ističe da projekat priključivanja mora postati nacionalni cilj, što zahteva napore svih koji su posvećeni budućnosti Srbije.

Han je podsetio da je EU dobar cilj celom regionu i da se strategija odnosi upravo na ceo Balkan.

- Predsednik je mnogo govorio o obećavajućim brojkama, ali postoji još mnogo neiskorišćenog potencijala, koji je moguć samo uz regionalnu saradnju – kaže Han, dodajući da je Srbija trenutno jedna od predvodnica na Balkanu, koja gura ceo region napred.

Uspeh Srbije biće, kako kaže, ohrabrenje ostalim državama.

Odgovarajući na pitanja novinara, Han kaže da sve zemlje regiona imaju perspektivu i da treba da postoji pozitivan pritisak na lidere država kako bi se uradilo što više na evropskim integracijama.

Foto: Tanjug

DECENIJE BEZ PREDLOGA ZA REŠENJE

Vučić kaže da je u interesu Srbije da ima dobrosusedske odnose, kako bi i sama išla napred. Kada je reč o poseti Hrvatskoj, Srbija ide sa delegacijom koja želi da razgovara o budućnosti.

- Video sam demonstracije protiv Hrvatske i mene, ali mi to ne smeta. Želim da vidim da će konstruktivno postupiti, a kada je reč o izjavi Plenkovića o ratnim odštetama, Hrvatska može mnogo da izgubi i ne bih pokretao tu temu da sam na njegovu mestu. Imam argumente da ovo potkrepim – kaže Vučić.

Vučić kaže da se decenijama nije izlazilo sa predlozima za rešenja najvažnijih pitanja, te da on, s obzirom na to koliko je glasova osvojio na izborima, ima obavezu da gleda u budućnost.

- Građani Srbije će morati da daju svoj stav o budućnosti svoje zemlje. Ako vide budućnost u Evropi, moraćemo da platimo cenu koja nije mala, s druge strane, ako žele da smo na repu Evrope, ispunićemo i to. Ispunićemo svaku želju naroda, jer je to fer – kaže predsednik, dodajući da je za Srbiju 2025. vrlo važna, iako za Evropu ne predstavlja ništa.

Vučić je ponovio da rešenje neće biti da Srbija izgubi sve, a da neko drugi dobije sve.

- Niko to neće ni predložiti u Srbiji, niti će Srbija tako nešto prihvatiti. Moguće je jedino da obe strane izgube pomalo, ali da obe budu zadovoljne – kaže predsednik Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Johanes Han

'