AKTUELNO

Srbija sada može da lako brani svoj stav, svuda u svetu, jer ga je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću utemeljila na jasnim principima, rekao je za Novo jutro TV PINK, predsednik Centra za mir i toleranciju Zoran Anđelković

U Tirani je juče održan prvi Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa na kojem je Srbija jedina zemlja koja je tražila izmenu teksta Deklaracije, koja je zatim i usvojena.

Anđelković je rekao da nije u startu usvojena odluka Saveta za nacionalnu bezbednost koja je zasnovana na međunarodnom javnom pravu, i svim mogućim rezolucijama, nastavak borbe bi bio mnogo teži.

- Lako je sada pričati o tome da li je lako braniti stav, ali ako ga utemeljite na jasnim principima, onda je bar psihološki lakše sa uverenjem braniti principijelno jasne stavove - rekao je Anđelković.

Kako kaže, Srbija ni jednog trenutka nije dovodila teritorijalni integritet Ukrajine u pitanje. Dodaje da smo jasno rekli da poštujemo njihov teritorijalni integritet, čak nismo ni, kako ističe, Krim priznali kao nešto što je gotova stvar.

- Mi se time držimo osnovnog principa koji tražimo i od drugih. Sa druge strane, glasali smo za sve odluke i rezolucije u UN koje govore o prekidu rata, humanitarnoj pomoći i svemu ostalom. Mi smo se principijelno držali međunarodnog prava - rekao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada je reč o sankcijama Rusiji, opet je to pitanje naše istorije, dodaje da mi znamo šta su sankcije i protiv smo njih.

- Oni su juče pokušali na mala vrata da uvedu to, i to će biti uvek i na svakom skupu biti tako. Predsednik će imati tešku borbu i moraće da se gleda svaki zarez, svaka reč, jer će pokušavati da nam nametnu priznanje Kosova - rekao je Anđelković.

Ističe da će je to veličanstven uspeh predsednika, ali to ne treba vezivati samo za jučerašnji sasanak i borbu, već za kontinuitet te borbe koji je identičan od početka sukoba u Ukrajini.

- To je veliki uspeh kada imate viziju, kada možete da vidite šta će biti za godinu dana, dve, i tako pravite jasnu strategiju iza koje možete barem čistog srca da se borite - rekao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar lista Politika Marko Lakić, rekao je da ništa nije slučajno. Dodaje da kada pogledamo taj kontinuitet vidimo da stalno pokušavaju iste stvari.

- Oni žele da predsednika Srbije izvuku na neku čistinu i da onda mogu da upere prstom u njega - rekao je Lakić.

Kako kaže, u pitanju je veliki novac EU, i sve se vraća na ekonomiju.

- Srbija proizvodi 50 posto na ovom prostoru, i stoji fantastično. Imamo najtraženiju robu na svetu, Evropa je ispraznila rafove, a mi imamo vrlo konkurentne proizvode i vrlo potrebne - rekao je Lakić.

Autor: