AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuadera. Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, planirani su važni sastanci i razgovori.

Predsednik Srbije zahvalio se predsedniku Tuaderu na poseti.

- Srbija se ponosi svojim nasleđem istinskog prijatelhstva sa afričkim kontinentom. Prvi međudržavni sporoazumi još 1968. godine, danas je vreme da ih obnavljamo, a još više da delima pokažemo koliko ih smo bliski - naveo je Vučić i dodao:

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Još jednom hvala vam na tome što čvrsto poštujete teritorijalni integirtet Srbije, to je za nas od velikog značaja, time poštujete odluke i rezolucije koje su izglasane u UN. Predsednik Tuadera mi je rekao da poštujemo Srbiju zbog sebe, ali i poštovanja međunarodna prava. Srbija će uvek u punoj meri podržavati teritorijalni integritet CAR-a. Za nas je to važna država jer imamao tamo sovje vojnike u okviru misije "Inuska" i to je način kako možemo pomoći našim prijateljima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Siguran sam da će pod vodstvom Tuadere, CAR krenuti putem uspeha i onoliko koliko je moguće Srbija će pomoći. Imamo ogroman repsekt i znam da razumete geopolitički situaciju i mogao sam mnogo toga da naučim od vas. Posebno hvala na otvorenosti i tome što verujete u znanje naših ljudi - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je mnogo toga mogao i da nauči od Tuadera.

- Hvala vam na otvorenosti i na poverenju - istakao je predsednik Srbije.

- Verujem da u svim drugim oblastima, od poljoprivrede preko geollogije i rudarstva, do odbrane možemo postići veoma značajne rezultate. Zamolio bih vas da naše diplomatske kontakte dovedemo do nivoa stalnih konsultacija - istakao je Vučić.

Kako je dodao, u Srbiji će uskoro biti uspostavljene tri linije do Kine i još tri do SAD, razmišljamo da napravimo brzu liniju do Seula.

3 bilateralna sporazuma

Ministarka Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazum u oblasti geologije i rudarstva. Sporazum o saradnji između Vlada dve države u oblasti odbrane, potpisao je ministar odbrane Miloš Vučević. Prvi dokmunet je u ime Srbije potpisao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Silvi Bajpo Temo.

Potpisivanje bilateralnih dokumenata

Ovom činu prisustvuju mnogi zvaničnici Srbije, ali i Centralnoafričke Republike.

Plenarni razgovori

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nakon što je završen tet-a-tet sastanak Vučića i Tuadera, usledio je plenarni razgovor delegacija predvođenih predsednikom Republike i predsednikom Centralnoafričke Republike.

Oglasio se predsednik Vučić

Predsednik Srbje se oglasio na Instagramu, te poželeo dobrodošlicu prvom čoveku CAR.

Autor: