AKTUELNO

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće ponovo odložena, a nova biti zakazana za ponedeljak, 3. mart, rekao je danas predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić.

Kako je on najavio na konferenciji za medije, parlament neće biti konstituisan ni iz drugog pokušaja, kao ni 19. februara, kada je konstitutivna sednica prvi put trebalo da se održi.

Uoči sednice obratio se Aleksandar Šapić.

- Prema poslednjim informacijama, gospodin Fila će ovu skupštinu odložiti za dva dana, do 3. marta i neće se naši odbornici tamo pojaviti da bi imao osnov da je odloži do tog datuma - rekao je Šapić.

- 19. kada smo odložili Skupštinu, s obzirom na specifičnost momenta, odlučili smo se da podignemo lstvicu legitimiteta i da vidimo da li ćemo uspeti sa Nestorovićem da se dogovorimo, koga smo smatrali jedinim kredibilnim - rekao je Šapić.

- Da više ne ulazimo u šizofreniju koja se stvorila, iz tog razloga, ljudi koji odlučuju kod nas, došli u situaciju da preispitaju svoje stavove o tome da li je Nestorović legitiman, kad ga ni njegovi ne smatraju legitimnim. Juče sam rekao da sam ostao pri starom stavu, ukoliko smo prihvatili stav da je Nestorović jedini legitiman, za to sam da ostanemo pri njemu. Znate i sami, da sam ponavljao da ne smatram da je nelegitimno jer je tako funkcionisala politička scena i proteklih 20 godina. Ne mislim da je loše, nelegitimno da sklopite većinu sa ljudima koji žele da podrže vašu politiku javnu.

- Zbog svega toga smo odlučili da pomerimo, da dobijemo još dva dana, da bi porazgovarali, stavili sve na sto. Sinoć sam slušao Veselinovića, da nam neće dozvoliti ako odlučimo da formiramo većinu, da će nas fizički sprečiti. Da dovode u pitanje nove izbore. Kažu da neće bojkotovati izbore, već da neće dozvoliti da se oni sprovedu.

9:31 - Odbornici opozicije u skupštini sa transparentima, predsedavajući u sali

Odbornici opozicionih stranaka u Skupštini grada Beograda pojavili su se uoči konstitutivne sednice sa parolama koje se odnose na neregularnost izbora.

Na konstitutivnoj sednici koja je trebalo da bude održana 19. februara, odbornici opozicije su stali ispred govornice, držeći u rukama transparente sa sličnim natpisima.

Ispred gradskog parlamenta se nalazi i dosta pripadnika policije u u civilu.

Najstariji odbornik, iz redova Socijalističke partije Srbije, Toma Fila već se nalazi u skupštinskoj sali i zauzeo je mesto predsedavajućeg.

Foto: TV Pink Printscreen

Na dnevnom redu je izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, kao i  izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine Beograda, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

Pored toga, na dnevnom redu je i postavljenje sekretara i zamenika sekretara, kao i Predlog rešenja o izboru članova administrativno-mandatne komisije Skupštine grada.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Poslovnikom predsedava najstariji prisutni kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat.

Autor: