AKTUELNO

U Srbiji apsolutno ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih, naglasio je ministar privrede Slobodan Cvetković juče na panelu „Izazovi privrede Srbije: Pogled domaćih i stranih investitora koji je održan na Kopaonik biznis forumu.

"Problem je između potentnosti domaćih i stranih investitora. Naša preduzeća, porodične firme, počela su da se razvijaju 90-ih godina, prošla su sankcije, bombardovanje i ostale probleme inflacije, hiperinflaciju i prosečni privrednik akumulirao je pet, 10, 20 miliona evra, to su neki maksimumi. Za razliku od stranih firmi koje dolaze iz privrednog ambijenta u kojem su mogle da akumiliraju milijarde i samim tim da u Srbiju ulože 200, 300 miliona evra“ naglasio je minisar Cvetković.

Cvetković je istakao da je cilj srpske privrede da pridobije što veći broj stranih investitora i dodao da su strane investicije i strani investitori, prvo veliki, a drugo zapošljavaju veliki broj radnika i donose nove tehnologije.

„Strani investitori imaju svoja tržišta, vuku domaću privredu. Domaća privreda postaje neka vrsta kooperanata tih velikih sistema i u budućnosti mogu postati izvoznici na ta tržišta. Znam da bi svi voleli da imamo privredu koju smo imali za vreme Jugoslavije, gigante koji zapošljavaju 20.000 ljudi, ali to nije realno“ rekao je Cvetković.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar je istakao da kroz ono što se radi, pomaže domaća privreda i da sigurno postoje mogućnosti da se fokusi možda dodatno bolje izoštre.

„Strane investicije su odlična stvar, one direktno povlače domaće investicije, otvaraju nova tržišta, teraju nas da se razvijamo, unapređujemo, uvodimo standarde“ istakao je ministar Cvetković i pozvao domaće privrednike da daju konkretne projekte.

Ministar Cvetković je na panelu govorio i o rezultatima primene Zakona o ulaganjima, o stranim direktnim investicijama, o razvoju malih i srednjih preduzeća, o benefitima ostvarenim programima podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i o podsticajima privrednika od strane Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pored ministra privrede, na panelu „Izazovi privrede Srbije: Pogled domaćih i stranih investitora“, učestvovali su Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora osiguranja Viner štediše; Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije; Mateo Kolanđeli, regionalni direktor za zapadni Balkan – EBRD; Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ i Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji i član Upravnog odbora Saveta investitora Srbije, a moderator panela bio je novinar Milan Ćulibrk.

Autor: