AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas nastavlja boravak u Bukureštu, gde prisustvuje Kongresu Evropske narodne partije.

Ona će se, na marginama Kongresa, koji je počeo u sredu, sastati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Brnabićeva je sinoć razgovarala sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, što je bio njihov prvi susret. Premijerka je, nakon tog sastanka, rekla da Rumunije čvrsto ostaje pri svom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Predsednik Johanis je dodao da je Rumunija spremna da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu. Brnabić i Johanis su razgovarali o realizaciji projekata iz oblasti infrastrukture. Uoči Kongresa EPP, ona je imala i srdačan susret sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Na kongresu više od 2.000 delegata iz više od 40 zemalja"
Na Kongresu EPP učestvuje preko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, među kojima su predsednica EK Ursula fon der Lajen, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, šefovi država i vlada, predstavnici evropskih narodnih partija, ali i članovi koji su deo političke porodice EPP.

Tokom prvog dana skupa, usvojen je i manifest EPP, a učesnici su imali prilike da razmene mišljenja o ključnim temama za budućnost Evrope, kao što su ekonomija, bezbednost, odbrana, međunarodna solidarnost.

Program Kongresa obuhvata i pripreme za predstojeće izbore za Evropski parlament, koji će biti organizovani od 6. do 9. juna ove godine.

Domaćini su, u partnerstvu sa Evropskom narodnom partijom, rumunska Nacionalno-liberalna partija, predsednik EPP Manferd Veber i Generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas.

Završene govore na Kongresu održaće Ursula fon der Lajen, Roberta Mecola i Klaus Johanis. EPP je trenutno najbrojnija politička grupacija u Evrpskom parlamentu.

Bukurešt je takođe bio domaćin Kongresa u oktobru 2012. godine.