AKTUELNO

U poslednjem u nizu incidenata koji potresaju političku scenu Srbije, došlo je do napada na aktiviste Srpske napredne stranke.

Ovi napadi dolaze nakon serije politički motivisanih incidenata na aktiviste naprednjaka, što je podstaklo zabrinutost u političkoj zajednici i šire.

Međutim, ono što je posebno uznemirujuće u vezi sa ovim napadom jeste način na koji su određeni mediji, uglavnom povezani sa opozicijom, izvestili o događaju. Koristeći se bezočnim cinizmom, neki mediji su istakli kako su napadnuti rančevi na kojima je pisalo "Aleksandar Vučić", pokušavajući da umanje ozbiljnost incidenta i ismevajući žrtve napada.

Ovakav pristup novinarstvu nije nov u Srbiji. Sećamo se slučaja iz novembra 2018. kada su novinarke Pinka napadnute, a neki mediji su koristili dvosmislene naslove poput "udarene u glavu", pokušavajući da relativizuju težinu napada. Još jedan primer je korišćenje jezika koji podstiče mržnju i uvredu u prelomu teksta, kao što je slučaj s nazovi humoreskom koja je uporedila Aleksandra Vučića sa Hitlerom.

Ovakvo otvoreno ruganje i izvrtanje činjenica ne doprinosi građenju zdravog političkog dijaloga i kulture u Srbiji. Umesto toga, podstiče se polarizacija i neprijateljstvo među političkim akterima, što dodatno ugrožava demokratske procese i stabilnost zemlje.

Zbog toga je neophodno da se od strane svih aktera u javnom diskursu preduzmu koraci ka poštovanju osnovnih principa novinarstva i civilizovanog političkog dijaloga, kako bi se izbegli dalji incidenti i pogoršanje političke klime u Srbiji.