AKTUELNO

Kada se radi o nestalim odavno je moglo da bude pomaka da je bilo dobre volje. Kada sa jedne strane nema dobre volje, onda i druga strana počinje da koči, rekao je za Pink politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Prema njegovim rečima, Srbija je na početku imala proces gde je nekoliko pomaka velikih napravila, ali Hrvatska na to nije ništa odgovorila kao kontrameru.

- Onda je i Srbija stala. Sada je Vučić ponovo povukao potez očekujući od njih reciprocitet. To je jedan konkretan korak. Ono što je meni u svemu ovom ostavilo jak utisak to je prvo obraćanje predsednice Hrvatske koja se zahvalila Srbiji što je mnogo uradila u Srbiji za materijalni položaj Hrvata. A posle toga Vučićevo istupanje gde je on nabrojao: gradimo puteve, podižemo škole, renoviraćemo verske objekte, a od Hrvata tražimo samo jedno-molimo ih samo jedno da omoguće Srbima da se izjašnjavaju bez straha kao Srbi - ističe Anđelković i daodao:

Foto: Printscreen Youtube

- To je jedna retorička forma, pomirljiva, ali ozbiljan šamar Hrvatskoj. Na taj način Vučić je ukazao njihovoj javnosti, podsetio ih je u kakvom se položaju nalaze građani Hrvatske, kako oni kažu, srpske nacionalnosti. Kada sve saberem i oduzmem ovo mi je ostavilo dobar utisak, jer mislim da su prvi put Hrvati doživeli da u Zagrebu na smiren način sve ovo čuju.

Novinar Jakša Šćekić smatra da ovo može da bude pomak i da je mišljenja da niko nije očekivao neke spektaklularne rezultate od ove posete.

- Mislim da je velika stvar Vučićev sastanak sa kardinalom Bozanićem. Ostaje sada da komisije rade. Videli smo i dobru volju i predate matične knjige. Državnički potez hrvatske predsednice je vrlo hrabar, jer je ona na svom domaćem terenu. Mislim da će dosta ljudi odahnuti - rekao je Šćekić.

I novinar Zoran Ostojić kaže da je za Hrvate važno pitanje granice, kao i nestali.

- Kada su u pitanju granice Vučić je razumno rekao ili ćemo se dogovoriti ili ćemo dati na arbitražu. Strategija o daljem proširenju u EU Hrvatskoj je data velika moć da sve koči. Ona sem sa Mađarskom sa svima ima probleme oko granica. A pošto je u strategiji rečeno da moraju da se reše pitanja granica pre ulaska u EU i da ne može da se unese više problem pitanja granica, kao što su to uradili Hrvatska i Slovenija, onda bi to značilo da je Hrvatskoj dat ključ da određuje brzinu i Srbije i Bosne - rekao je Ostojić.

#Aleksandar Vučić

#Dragomir Anđelković

#Hrvatska

#Poseta

#Zagreb

'