AKTUELNO

Izraelske snage će ući u Rafu iako postoje nesalaganja sa SAD, odlučan je Benjamin Netanjahu. Sa druge stane, jemenski Futi ne odustaju od akcije u Crvenom moru, a Hezbolah poručuje da Iran neće biti uvučen u potencijalani rat sa Izraelom.

Avram Izrael, bivši načelnik Beogradskog centra za obaveštavanje i uzbunjivanje je ukazao na pokušaj manipulacije islamskog džihada.

- Manipulatori rade sa ciljem da se Izrael proglasi zločinačkom državom. Ovih dana smo se setili Pogroma na KiM, pa Račka i Markala i isti metod, recept se primenjuje i danas, prvo idu deca, pa stari ljudi, tu su bolnice...Srbija pre 25 godina nije bila spremna da se bavi manipulacijama - kaže Izrael.

Pitanje je ko su nevini? Kako je moguće da ih par stotina hiljada u Rafi ne mogu da kažu gde su je tih 100 talaca. Humanitarna pomoć ne stiže do onih kojima je potrebna.

Govoreći o navodima da je stradalo oko 30.000 ljudi, Izrael je rekao da treba imati u vidu da je među njima 14.000 boraca Hamasa, a i 30 odsto raketa koje ispale padaju na njihovu teritoriju...

- Na jednog broca imate dva civila. Kada govorite jezikom satatistike to je ružno. Ali sve vojske priznaju da je to neverovatan rezultat vojne akcije u urganim uslovima - rekao je Izrael.

Prof. dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta u Prištini kaže da svako ovaj sukob vidi na svoj način.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nemoguće znati šta se stvarno događa. Objavljeno da je poginulo više dece nego u ratu u Ukrajini, to je potresno. Taj rat je mnogo savremeniji u odnosu na onaj koji se vodi u Ukrajini, a znamo da je u takvim ratovima tendencija da što više civila gine - naveo je Bratina.

On sumnja i u izveštaj Izraela:

- Nije pogodno pričati ni o brojkama, jer se postavlja pitanje šta će biti nađeno ispod ruševina, a biće potrebne godine i godine da one budu rasklonjene - rekao je Bratina.

Autor: