AKTUELNO

Komentarišući teroristički napad koji se dogodio u Moskvi, prof dr Miroslav Bjegović, rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, da je velika odgovornost na Federalnoj službi bezbednosti Rusije, jer, kako kaže, da su oni odradili svoj posao kako treba, ne bi se desio jedan ovako tragičan događaj.

- Ovo je bio planiran događaj. Videli smo sve elemente terorizma, pa možemo zaključiti da se radi o klasičnom terorističkom napadu. Imamo civilne žrtve, imamo nedužne ljude, nezaštićene civile, kao i veliku masovnost u smislu broja žrtava - rekao je Bjegović.

Kako kaže, neke službe su sugerisale da bi do ovoga moglo da dođe. Dodaje da se postavlja pitanje po pitanju počinioca ovog zločina.

- Mi ovde nismo mogli da vidimo elemente kao kada su počinioci pripadnici radikalnog verskog islamizma, odnosno direktno neke terorističke organizacije. Deluje da su ovo bili ljudi koji su imali po prilično dodira sa oružjem i da su možda već učestvovali u nekim borbenim dejstvima. Meni deluje kao da su oni plaćeni da izvrše ovaj zadatak - rekao je Bjegović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, nada se da će biti razotkriveno, kao i da će se saznati ko su stvarni nalogodavci.

- Mislim da ovo može otvoriti jedan širi oružani sukob, ne samo po pitanju odnosa između Rusije i Ukrajine, već i pojedinih zemalja članica NATO-a - rekao je Bjegović.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša, rekao je da je činjenica da je Rusija u ratu sa Ukrajinom, ali dodaje da ne treba žuriti sa ocenjivanjem o tome ko je kriv.

- Medvedev je bio precizan i rekao da kada se utvrdi ko stoji iza svega ovoga, doživeti ozbiljan odgovor i odmazdu za to - rekao je Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, jako brzo su uhvaćena četvorica napadača koji su direktno bili upleteni. Dodaje da je jedan od njih rekao da je došao iz Turske 4. marta.

- Na nivou razmene informacija sve službe bi trebale da sarađuju. Ovde se postavlja pitanje, da li je postojala saradnja između zemalja, ili upućuje na nešto drugo, da su neke zemlje davale logističku podršku - rekao je Beriša.

Ističe da treba biti veoma oprezan dok se ne utvrid 100 posto ko stoji u organizaciji svega ovoga.

- Ova akcija će u potpunosti promeniti svet, ovakvo nešto se nije dogodilo - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Marjan Rističević je rekao da je verovatno ovaj terorizam nekome trebao, dodaje da sami teroristi deluju veoma čudno.

- Čudno je što su tragovi direktno upućeni ka Ukrajini, postoje unapred planirani tragovi i bekstvo prema Ukrajini. Možda je neko na zapadu na taj način uskrati podršku Ukrajini i da se možda taj sukob koji se dešava tamo završi - rekao je Rističević.

Kako kaže, terorizam uvek ima određen politički cilj, ali mi sada ne možemo znati tačno šta je ovde u pitanju.

Autor: