AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u 10 časova saambasadorima država Kvinte - SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Sastanak će se održati u zgradi Predsedništva, a očekuje se da na stolu bude nekoliko tema: aplikacija tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope i pridruživanje lažne države Parlamentarnoj skupštini NATO, blokada dijaloga sa Beogradom koji sprovodi prištinska strana, kao i evropske integracije naše države. To će biti prilika da šef države diplomatskim predstavnicima najmoćnijih država Zapada prenese naše stavove u vezi sa pomenutim pitanjima, koja su uznemirila srpsku javnost proteklih dana.

Naime, najpre je doneta odluka da tzv. Kosovo postane pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, i to baš na 25. godišnjicu bestilane agresije Alijanse na našu zemlju, a koja je dočekana sa ushićenjem u političkim krugovima u Prištini. Predsednik, kako se saznaje iz njegovog okruženja, neće propustiti priliku da ponovi ono što je javno izrekao pre dva dana - da je to perfidan potez koji ima i simboličnu težinu pošto je povučen baš na dan koji je crnim slovima upisan u kolektivno pamćenje Srba.

Za sutra je zakazana i vanredna sednica Političkog komiteta Saveta Evrope, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o preporuci Dore Bakojani da tzv. Kosovo postane član ove organizacije.

Grkinja je promenila ploču, pošto je izričito govorila da se Priština ne može nadati članstvu ako ne ispuni tri ključna uslova: vrati zemlju manastiru Visoki Dečani, osnuje Zajednicu srpskih opština i preispita eksproprijaciju zemljišta u srpskim sredinama sprovedenu za izgradnju baza za policiju i Kosovske bezbednosne snage.

Očekuje se i da se pokrene pitanje kolapsa dijaloga u Briselu, jer Albanci ne žele ni za milimetar da odstupe od svoje odluke da ukinu dinar u našoj južnoj pokrajini, čime su Srbi, već skoro dva meseca, izloženi pravoj drami pošto ne mogu da dobijaju plate, penzije, socijalna davanja u valuti sopstvene države.