AKTUELNO

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica i suosnivač političke stranke Zavetnici, istakla je za PINK da Evropa negira odgovornost za ono što je Jugoslaviji urađeno 1999. godine.

Stamenkovski je rekla da je NATO taj koji je 1999. godine vratio ratne sukobe na evropsko tlo. Kako kaže, oni sada pokušavaju da optuže Rusiju da su oni inicirali ratove u Evropi, negirajući odgovornost za ono što su oni uradili 1999.

- Tada su ofanzivno krenuli i napali jednu državu, prvi put nakon Drugog svetskog rata - rekla je Stamenkovski.

Kako kaže, velike sile imaju svoje dugoročne strategije spoljnih politika i oni te koordinate retko menjaju.

- Činjenica da je Rusija tada imala specifične geopolitičke okolnosti nasuprot svojim interesima, imali su drugačije rukovodstvo nego što je to danas, i mi se nismo mogli osloniti na njihovo zaštitništvo - rekla je Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da je danas situacija totalno drugačija, ističe da oni danas iniciraju pred Savetom bezbednosti UN upravo diskusiju o agresiji 1999. na našu zemlju.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, rekao je da nema većeg licemerja od toga, da neko ne želi da ni da priča o tome kakva je agresija učinjena, ali zato žele da usvajaju rezolucije o nečemu što je i danas krajnje sporno.

- Oni bi da neko drugi bude osuđen za genocid i prozvan i da se nametne Srbiji i da otplaćuje ratnu odštetu - rekao je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, pre godinu dana kanadski parlament je aplaudirao ukrajinskom nacisti iz Drugog svetskog rata, koji je pobegao tamo i skućio se.

Dodaje da je to paradigma, doveli su ga na tu sednicu i svi su ustali i aplaudirali mu. Kaže da su ga predstavili kao čoveka koji se borio protiv Rusa u Drugom svetskom ratu.

- Sve se zaboravlja, govorim o paradigmi. Oni ni na jedan drugi način ne mogu da ospore naše borbe za slobodu i naša prava, onda naravno idu sve dalje i umesto da priznaju grešku i pokriju se ušima, oni idu sve dalje čineći nastavak te agresije - rekao je Bilbija.

Autor: