AKTUELNO

Predsednik Matice Grka u Srbiji prof. dr Hristos Aleksopulos boravi u radnoj poseti Grčkoj, gde je na poziv prisustvovao centralnoj manifestaciji velikog jubileja vladajuće političke partije u ovoj zemlji Nove demokratije-proslavi 50 godina od osnivanja ove stranke!

- Citiraću velikog Aristotela koji kaže: Prijateljstvo je kao duša koja nastanjuje dva tela, upravo to su Grčka i Srbija-mi nemamo nikoga bližeg na Balkanu od nas, moramo da održavamo i još više učvršćujemo naše bratske i prijateljske veze - istakao je Aleksopulos.

Na događaju je učestvovalo mnoštvo visokorangiranih političkih aktera Evrope i Grčke, među kojima i Ursula fon der Lajen-predsednica Evropske komisije, Kirijakos Micotakis premijer Grčke, Margaritis Skinas potpredsednik Evropske komisije, Kostas Skrekas ministar razvoja u Grčkoj Vladi, Eliza Vozeberg evroparlamentarka, Stavros Kalafatis generalni sekretar Poslaničke grupe Nove demokratije i mnoštvo drugih zvanica od ugleda u političkom i diplomatskom životu.

Foto: Prvatna arhiva

- Imao sam niz vrlo produktivnih sastanaka, izdvojio bih i onaj sa mojim velikim prijateljom Stavros Kalafatisom, aktuelnim generalnim sekretarom poslaničke grupe Nove demokratije sa kojim moje prijateljstvo traje 25 godina. Sarađivali smo 1999. godine kada je on bio zamenik gradonačelnika Soluna i mnogo je učinio da tadašnja SRJ dobije humanitarnu pomoć tokom bombardovanja. Zaista izuzetan čovek i uvek spreman da pomogne kada je u pitanju Srbija i Srbi ma gde živeli. Čast mi je što ga poznajem i što smo učinili toliko toga da pomognemo našem bratskom srpskom narodu u najteža vremena - rekao je Aleksopulos.

- Eliza Vozeberg će na moj poziv doći u Beograd, ali i drugi važni političari u Evro parlamentu. Siguran sam da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da Grčka čvrsto podržava njen put među evropsku porodicu poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet. Srbi i Grci su uvek braća i to je prijateljstvo koje traje vekovima, daleko pre nego što su mnoge države i postojale, srpski i grčki narod je rame uz rame osvajao slobodu i u najteža vremena gradio države teškom mukom se spasavajući iz obruča tuđinske vlasti. Mi znamo kolika je cena slobode i države, zato najviše od svih ljubimo slobodu i otadžbinu - naglasio je Aleksopulos.

Foto: Prvatna arhiva

Aleksopulos se, između ostalog susreo i sa Manfredom Veberom-liderom poslaničkog kluba Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu sa kojim je imao sadržajan razgovor i susret. Veber je poručio premijeru Micotakisu da Grčka uživa međunarodno poštovanje i da zahvaljujući jakoj grčkoj Vladi niko ne ucenjuje EU. Grčka je proslavila pet decenija postojanja najjače političke snage i sećanje na period kada je Konstantinos Karamanilis 1974. godine svojim povratkom u Grčku vratio i demokratiju u ovu zemlju. Znao je da Evropa nije samo drevni grčki mit i da je to bila budućnoszt demokratske i prosperitetne Grčke. Veber je naglasio da je Micotakis uvek stajao na braniku granica Evrope i da je u Egiptu pre nekoliko nedelja zajedno sa Ursulom fon der Lajen pokazao da Evropa može da ima sigurne granice i da upravlja imigracijom, kao i da je Kirijakos jedan od najglasnijih glasova u Evropskom savetu i da ima poštovanje međunarodne zajednice. Vratio je poverenje u jaku Grčku, kako u Evropi, tako i pre svega u grčke građane i da je to liderstvo u svom najboljem izdanju.

Foto: Prvatna arhiva

Domaćin događaja bio Zappeion Megaron-mesto gde se obeležilo 40 godina pristupanja Grčke evropskoj zajednici što je označilo zvanični početak javnog dijaloga u okviru Konferencije o budućnosti Evrope.

- Divan događaj, zaoista sam iskoristio svaki kontakt da promovišem Srbiju i da dodatno radim na učvršćivanju odnosa Grčke i Srbije. Očekujem važne posete naših prijatelja iz Evropskog parlamenta i Grčkog javnog i političkog života. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji jer je ona deo Evropske civilizacije i uvek je bila na braniku evropske kulture i tradicije - zaključio je Aleksopulos.