AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović prisustvovao je u Aleksincu svečanoj akademiji povodom 27. književnog susreta za decu i mlade "Gordana Brajović", manifestaciji koja nosi ime čuvene novinarke i književnice, a koja je i ove godine, okupila veliki broj učenika, od đaka prvaka do srednjoškolaca, i to iz svih krajeva Srbije, ali i naše dijaspore. Ministar je učenicima čiji su radovi nagrađeni na ovogodišnjem književnom konkursu poklonio laptop računare, a ovaj gest iznenađenja propraćen je velikim aplauzom prisutnih.

Tom prilikom ministar Martinović naglasio je da živimo u modernom dobu četvrte industrijske revolucije i sveopšte digitalizacije, i izrazio je uverenje da će moderni uređaji pomoći deci da ostvare još bolje rezultate. Martinović je podsetio na to da je Vladin plan da do kraja sledeće godine cela teritorija države podjednako bude pokrivena brzim bežičnim internetom, te je objasnio da neće biti razlike u kvalitetu i jačini internet signala između ruralnih i urbanih sredina, između Beograda, Niša, Subotice, Ražnja i bilo koje druge tačke u Srbiji.

Istakavši da je osnovni zadatak države da obezbedi najbolje moguće uslove za školovanje mladih naraštaja i da kreira ambijent u kojem mladi nakon završenih fakulteta ostaju da rade u svojim matičnim opštinama i gradovima, ministar je naglasio značaj integralnog razvoja svih delova zemlje i važnost toga da imamo vrednu i nadarenu decu.

Ministar Martinović poručio je đacima da ne odustaju od svojih želja, da veruju u sebe i da se bore i naporno rade, a podsetio ih je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave svake godine organizuje Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. On je izrazio uverenje da će veliki broj prisutnih učenika tokom studija iskoristi priliku da pored teorijskih, u organima uprave stekne i praktična znanja koja će im pomoći u svakodnevnom radu, ali i da će jedan broj njih da se zaposli u institucijama, te će tako svojim radom doprineti društvenom razvoju.

Ministar Martinović je u Aleksincu obišao jedinstveno upravno mesto, čije otvaranje je ministarstvo podržalo sa 6,6 miliona dinara, dok je u prisustvu Čedomira Rakića, državnog sekretara u MDULS-u, i dr Petra Babovića, načelnika Nišavskog upravnog okruga, održao i sastanak sa predsednikom ove opštine Daliborom Radičevićem i njegovim saradnicima. Nakon sastanka Martinović je izjavio da je Aleksinac izrastao u uspešnu lokalnu samoupravu sa razvijenom privredom.

Ministar je darovao 20 laptop računara kao znak podrške ministarstva daljem razvoju elektronske uprave u ovoj opštini, a iskoristio je boravak u Aleksincu i da obiđe jednu od najmodernijih i tehnološki naprednijih fabrika za zamrzavanje i sušenje voća, industrijski kompleks kompanije "Monikom".