AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku, odakle se obraća.

Predsednik Vučić je juče predstavio stavove Srbije u vezi sa izveštajem Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji. Pored toga, Vučić je organizovao prijem za ambasadore u Ujedinjenim nacijama povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

Danas je više od 40 zemalja čulo stav Srbije.

"Ukupno ovde sa pravom glasa imate afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja - 84. Ovde smo razgovarali sa više od polovine, sa preko 62, 63 odsto. To su za nas izuzetno važni kontinenti i nacije, uvek prijateljski prema nama i osećaju zabrinutost zbog Srbije", rekao je Vučić za Javni servis.

"To je teška tema i teško je suprotstaviti se najvećim silama. Kada je 2003. donošena rezolucija o Ruandi 84 zemlje su kosponzorisale, među kojima i Srbija, a sada imate 18 ili 19".

"Kad pričate da su pojedinci odgovorni za zločine, oni su već odgovarali, ali ovime želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu".

"Vi sad imate zemlje koje se uvek ponašaju na odgovoran način i razgovaraju sa svojim predsednicima i vladom. A imate zemlje čiji ambasadori i dalje ništa ne znaju o tome".

"Ukoliko se vratim u Beograd na 3 dana, ponovo ću da obavim konsultacije sa svim tim zemljama".

"Sutra imam sa predstavnicima NR Kine, razgovarao sam sa ministrom iz Indije, sutra očekujem preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja. Da vam ne objašnjavam da nije dobro što se vlast promenila na Vanuatuu".

Autor: