AKTUELNO

Predsednik Amerike Džo Bajden potpisao je zakon o paketu pomoći vrednom milijardu dolara kojim se pruža ključna vojna pomoć Ukrajini, čime su okončani meseci pregovora i debata. Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče vredan ukupno 95 milijardi dolara, uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći isključivo za Ukrajinu.

Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku, istakao je da bi ovaj paket pomoći Ukrajini znatno uticao na razmer snaga dve zemlje, kao i da je trenutno, možda i poslednja prilika za predsednika Rusije Vladimira Putina da uradi nešto po tom pitanju.

Ukrajinske snage nema dovoljno granata, a te granate su trenutno najveći problem i Rusiji i Ukrajini. Ako Putin želi nešto da uradi, sada mu je prilika, jer kada krene ta ogromna količina pomoći, kada ta municija stigne, biće mnogo teže za ruske snage da naprave bilo kakav napredak. Ukrajinci će sa ovim raketama koje imaju domet od 300 kilometara i moći će da gađaju čak i Krimskki most ili da uništavaju flotu u Sevastopolju -rekao je Đokić, pa dodao:
Argumente koje je Putin imao, a to je da će Zapad okrenuti Ukrajini leđa i da će oni ostati bez oružja, su pali u vodu. Ovo je politički čin Zapada koji poručuje Putinu da neće odustati od odbrane Ukrajine i da dolazi vreme da se pregovara. To se neće desiti ove godine, ova godina će biti godina naoružavanja, a sledeće ćemo imati neke ofanzive, posle kojih će, nadam se, doći mir -zaključio je Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Rajić, analitičar, smatra da SAD imaju veliki uticaj na rat između Ukrajine i Rusije.

Ta pomoć je najavljivana još prošle godine. Američki predsednik Džo Bajden, obzirom da su SAD država predsedničkog sistema, je prvo lice izvršne vlasti i on je, zajedno sa svojom administracijom, predložio taj zakon. Ovaj zakon nije bio predložen samo za Ukrajinu, već i za, Tajvan i Izrael. Ukupan paket je iznosio blizu stotinu milijardi američkih dolara, a najveći deo tog paketa je bio predviđen za Ukrajinu. Poslo je došlo do brojnih trzavica između predstavničkog doma i senata. Ja se plašim da će ovaj rat potrajati, a dosta će zavisiti i od predsedničkih izbora u SAD-u -rekao je Rajić.