AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Rusija, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će se raspravljati o predlogu rezolucije o Srebrenici.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović će se na njoj najverovatnije obratiti putem video-linka, rekao je Dačić za Pink.

Dačić je napomenuo da po pitanju BiH Generalna skupština Ujedninjenih nacija (GS UN) ne može da raspravlja jer je to suprotno članu 12 Povelje UN u kome se navodi da pitanja o kojima raspravlja SB UN ne može raspravljati GS UN.

On je ocenio da je diplomatska akcija Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Ministarstvom spoljnih poslova dovela do premišljanja nekih zemalja oko toga da li će donošenje rezolucije o Srebrenici doprineti pomirenju ili je u pitanju nelegalna akcija oko koje ne postoji konsenzus i koja će doprineti novim podelama u regionu.

"Mislili su do sada da će rezoluciju svi da podrže i da će bez nekih većih problema da prođe u GS UN... Vidite i po broju zemalja koje su kosponzorisali rezoluciju, da nije reč o velikom broju zemalja, odnosno da nije reč o zemljama koje bi čvrsto stajale i već unapred pokazale da će rezolucija sigurno biti doneta", rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Šef srpske diplomatije je ocenio da predlagači rezolucije nisu računali da će Srbija biti organizovana i da će imati veoma aktivnu diplomatsku ofanzivu i da je samo on razgovarao sa 69 ministara spoljnih poslova.

"Reč o jednoj nelegalnoj akciji, kršenju povelje UN, oko koje ne postoji konsenzus u BiH, koja ne doprinosi stabilnosti, oko koje nas niko nije pitao. To je jedina pojedinačna rezolucija nakon Ruande o nekom zločinu, kojom bi jedino Srbija, srpski narod, pored Ruande, bio definisan kao genocidni narod", rekao je Dačić.

Autor: