AKTUELNO

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da Evropa u bezbednosnom smislu ne može da opstane bez saradnje sa SAD.

- Amerikanci su to vezivno tkivo, koje povezuje sve države Evrope u jednu bezbednu zajednicu. Kada je reč o kapacitetima kojima raspolažu Amerikanci, a koji su krucijalni za bezbednost Evrope, su pre svega sajber bezbednost i prikupljanje i deljenje obaveštajnih informacija - rekao je Životić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, važno je da imamo što bolju saradnju sa Amerikom i da se ide ka strateškom partnerstvu sa njima, jer ako želimo da ostvarimo neke naše geopolitičke ciljeve moramo imati podršku onoga ko je najjači u Evropi, a to su Amerikanci.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da će suštinski gledano još dugo Evropa biti vezana za američke bezbednosne i nuklearne garancije.

- Što se tiče ekonomskog krila to je Evropska unija, što se tiče bezbednosnog krila bez NATO nema odbrane Evrope. Sa treće strane, Francuska je jedina nuklearna sila članica EU koja sada razmatra da svoje nuklearne potencijale ubaci u sistem nuklearnih savezništava, kao što su to uradili Brtanija i Amerika na Baltiku - istakao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, u tom slučaju oni principi nuklearnog odvraćanja koji važe za Francusku važiće i za nekog američkog nuklearnog saveznika.

- Za sada Amerikanci sa sto nuklearnih bojevih glava u Evropi, koje nisu stavljenje u funkciju spremnosti, nego su u skladištima su za sada su jedini grant otpora Britanaca, kada govorimo o nuklearnom oružju - naveo je Obradović.

Autor: