AKTUELNO

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, biće održana u sredu u Briselu, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine pozvao je glavne pregovarače obe strane da nastave razgovore. Oni će se sastati u sredu ovde u Briselu i nastaviće razgovore o pronalaženju održivog privremenog rešenja za ljude pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju - rekao je Stano.

On je dodao da se EU, sa svakim sastankom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, nada da će to biti konačni sastanak koji će se baviti tim konkretnim pitanjem jer, kako je naveo, takva pitanja skreću pažnju sa onoga što je zaista potrebno.

- A ono što je zaista potrebno je napredak u primeni takozvanog Ohridskog sporazuma sa njegovim aneksom za implementaciju. Tako da se nadamo da će strane moći da se ponašaju u evropskom duhu i postignu neophodan kompromis - naveo je Stano.

On je naglasio da, kao i sve u dijalogu, to ne zavisi od onoga šta EU želi, već od spremnosti i sposobnosti dve strane da postignu prihvatljiv kompromis.

Na pitanje da li su Beograd i Priština podneli predloge za rešavanje pitanja dinara, Stano je rekao da je pitanje onoga što su dve strane uradile najbolje da bude upućeno njima, jer su oni u najboljem položaju da govore u svoje ime.

- Mogu da kažem u ime EU kao posrednika da smo mi ovde, mi pokušavamo da nađemo izlaz za održivo privremeno rešenje za ljude pogođene ovom odlukom Centralne banke Kosova i iskreno očekujemo da obe strane dođu u Brisel na ovaj sedmi sastanak da razgovaramo o tom pitanju i da budu spremni da pronađemo rešenje koje je prihvatljivo i za jednu i za drugu i koje pre svega odgovara potrebama ljudi na koje je uticala ova odluka na terenu - naveo je Stano.