AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je izraze saučešća rukovodstvu i narodu Irana povodom pogibije predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

”Potresla me je vest o tragičnoj smrti predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, kao i članova njegove visoke delegacije.

Iranski narod ostao je bez posvećenog lidera, odanog svojoj zemlji i visokoj dužnosti koju je obavljao. Srbija je izgubila dokazanog prijatelja i važnog partnera sa kojim smo iskreno radili na dobrobit tradicionalne bliskosti naših naroda. Imao sam čast da, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Aleksandra Vučića, prisustvujem predsedničkoj inauguraciji Ebrahima Raisija, i zadovoljstvo da, od prvih dana njegovog mandata, ostvarimo blisku i plodotvornu saradnju.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je posvećen stalnom unapređenju veza sa Srbijom, u čemu sam godinama imao dobru saradnju sa njim, dok sam bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Naša tesna saradnja potvrdila se i nedavno, kada sam imao čast da telefonom razgovaram sa iranskim šefom diplomatije u vezi sa predlogom rezolucije u UN o Srebrenici, kojom prilikom je ministar Abdolahijan pokazao veliko razumevanje za stavove Srbije. Odlazak predsednika Raisija i članova njegove visoke delegacije, ogroman je gubitak za Iran, njegov narod i državno vođstvo, zbog čega izražavam najdublje saučešće”, naveo je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.