AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u radnoj poseti Berlinu, gde će se sastati sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.

Predsednik u Berlin putuje na poziv nemačke kancelarke, a kako je najavljeno, biće dočekan uz najviše vojne počasti u sedištu šefice nemačke vlade.

Očekuje se da će glavne teme sastanka biti bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomsko politicke teme.

Vučić je sinoć rekao da u Berlin ide kako bi od Merkelove čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između dve strane.

- Želim da vidim kako Merkelova gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije -  kazao je on na konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Zzan-Klodom Junkerom.

Kako kaže, za njega je velika čast što će biti u Berlinu i što će razgovarati sa Merkelovom, a zahvalan je na tome što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a bilo ih je 17.000 kada je on postao premijer.

Najavio je da će se taj broj dalje povecahvati "iz dana u dan", jer će on u narednih dva ili tri meseca otvoriti tri ili četiri nemačke kompanije. Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, politička je dobra, podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je najavljujući ovaj susret za Merkelovu rekao i da je "najvažniji i najveći evropski lider".

Nakon posete Berlinu, Vučić će u četvrtak boraviti u Sofiji, gde će sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Berlin

'