AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je danas osudio i ocenio sramnim dokument Komisije Vlade Hrvatske o korišćenju simbola totalitarnih režima u kome se kaže da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ipak može koristiti u određenim situacijama.

- Skandalozno je da se sa ovim dokumentom zvanično slaže i sam hrvatski premijer Andrej Plenković. Pod ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' ubijeno je u zloglasnoj NDH stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja a navedenim zaključkom ponovo se ubijaju žrtve i najdublje se vređaju potomci tih žrtava - ističe se u pisanoj izjavi Linte.

On je dodao da je sada sasvim jasno da je Vlada Hrvatske poslala jasnu poruku da svako može da zatraži dozvolu da koristi ustaški pozdrav u javnom životu, kao i da sasvim legitimno da se HOS-ova tabla sa uklesanim "Za dom spremni" ponovo vrati u Jasenovac ili da trajno ostane na lokaciji nedaleko od Novske.

Linta ističe da Vlada Hrvatske ovim dokumentom najdublje krši sopstveni Ustav i temeljnu vrednost današnje civilizacije - antifašizam.

- Postavlja se pitanje da li moguće da Vlada Nemačke prihvati zaključak svoje Komisije da se u određenim slučajevima može koristiti nacistički pozdrav 'Zig Hajl'? Naravno, da to nije moguće jer je današnja Nemačka demokratska država koja se obračunala sa svojom nacističkom prošlošću - naglasio je Linta.

Pročitajte još: PODMUKLI BATINAŠ GREBIĆ DOŠAO DA PRAVI HAOS! Obradović sa siledžijama u kapuljačama hteo da napadne Vučića pa brže bolje pobegao - bež'te noge...!

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbija

'